AudioTechTip: voorkom clips in MP3 bestanden

Regelmatig ontvang ik technische vragen per email. Vragen over hoe je het beste een goeie mix kunt mixen, welke software ik gebruik, specifieke vragen over Reason, etc. Het lijkt mij goed om deze tips op mijn blog wat meer uit te werken. Ik zal hierin een onderscheid maken tussen MuziekTechTips en AudioTechTips.

Vandaar vandaag AudioTechTip # 1: voorkom clips in MP3 bestanden.

0dB is het hardste geluidsniveau voor digitale audio. Veel apparatuur kan niet met dit hardste niveau omgaan, wat resulteert in een digitale klik die duidelijk hoorbaar. Daarom wordt muziek op CD’s veelal een tikkie zachter gezet door technici voordat de CD’s geperst worden.

Dit probleem wordt bij MP3 bestanden groter omdat MP3 compressie gebaseerd is op het filteren van frequenties uit het geluidssignaal die ons gehoor niet zo heel erg belangrijk vindt, ze kunnen dus gemist worden (niet helemaal waar want MP3 compressie is duidelijk hoorbaar voor getrainde oren). En door het filteren van frequenties uit het signaal kan het voorkomen dat er een blokje geluid ontstaat op 0dB. Geloof me: dat klinkt helemaal niet lekker! Zeker met een hoofdtelefoon zal iedere luisteraar dat kunnen waarnemen.

De oplossing is heel eenvoudig: zet het volume van je mix iets lager, voor de veiligheid -1dB. Dan speel je op safe, het geluid blijft goed en het volume verschil is minimaal, dus dat zal niemand opvallen. Met elke audio-editor kan je dit aanpassen, bijvoorbeeld met het gratis en open source programma Audacity:

  • open het bestand in Audacity
  • kies menu, Effect, Amplify
  • voer in het Amplify-scherm vervolgens bij ‘New Peak Amplitude’ de waarde -1 in en druk op Ok
  • vervolgens zal het bestand een maximaal geluidsniveau van -1dB krijgen
  • en eventueel kun je rechtstreeks vanuit Audacity een export maken naar MP3

Dit geldt natuurlijk ook voor audio in een video aangezien een video een digitaal bestand is en ook gebruik maakt van compressie technieken. Dus een MP3 bestand die op bovenstaande wijze geoptimaliseerd is zal in een video ook beter klinken. Tenzij de videomaker het geluid natuurlijk weer harder zet…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

  1. in andere apps kun je de limiter gebruiken voor dit zelfde doel, maar dan op het kanaal ‘uit’
    thnx voor deze tip Marco, namens alle anonieme meelezers ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.