Snel publiceren is hip, ja boeien!

Hardlopers zijn doodlopers. En toch gaat iedereen vandaag de dag in die Rat Race volledig mee.

Het gemak dat je met je iPhone, of Android patsboem! een foto kunt maken en dat ‘ie een seconde erna al op het internet staat en automatisch naar je 700 followers wordt doorgestuurd, we vinden dat allemaal mooi. Toch?

Nou, ik niet echt. Natuurlijk is het handig wanneer een vliegtuig neerstort, voor die nieuwsdingetjes, maar voor de rest? Voor veel dingen werkt het net even wat beter om goed af te wegen wat echt de moeite waard is. Dat doet een schrijver van een boek ook. Of een documentairemaker. Of een fotograaf. Een goede maker laat zichzelf vooral zien door de keuzes die hij of zij maakt. En voor een heel groot deel zit de kunst er juist in wat je weglaat, of weggooit.

Ook het argument dat de techniek steeds eenvoudiger wordt, levert juist niet altijd wat op. Want wat doe je met de bespaarde tijd? Die vul je in met andere dingen. Per saldo fokt die snelheid ons dus enorm op. Een rustigere houding is volgens mij beter en gezonder. De tijd nemen om afwegingen te maken, daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog: dat is wat een goeie maker onderscheid van een prutser.


Reacties

5 reacties op “Snel publiceren is hip, ja boeien!”

 1. Mooi betoog, Marco. Het is tegenwoordig inderdaad erg makkelijk om dingen online te knallen. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan zeker geen kwaad om zo nu en dan eens na te denken voordat je iets publiceert. Ik hoef al die lukrake foto’s ook niet te zien. Ik bedoel: fijn dat je een lekker eitje eet bij je ontbijt, maar ik hoef dat eitje niet perse te aanschouwen. Happen en niet ‘snappen’ met je camera, zou ik zeggen.

  1. Dank je. Het internet is nu echt mainstream geworden en daar zie je nu de gevolgen van. Interessante tijd!

   1. Zekers! Toch mooi dat we er middenin zitten :)

 2. Je word oud pappa ;-)

  1. Klopt. Met als voordeel dat ik dingen meegemaakt heb :D

   Ik geef ook les, o.a. Sound Design voor SAE Amsterdam, dan heb ik het over analoge bandrecorders en de eerste computers enzo… nou dan zie ik die kids echt met kwijl op de bek luisteren. Ik zeg dan altijd: het zoog enorm, die fukking ruis, het gedoe en gepiel, klote geluid, nee tegenwoordig is het beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.