Big Brother lifestream en de nieuwe eerlijkheid

De nieuwste Nieuwe Revu. Een artikel over Twitter. Aangehaald als het snelst groeiende sociale netwerk ter wereld. Alweer oud nieuws natuurlijk want inmiddels zwaar ingehaald qua snelst groeiend door Google+.

‘Als er iets misgaat, moet je meteen actie ondernemen om het te herstellen. Dat is ook de basale fout die congreslid Weiner gemaakt heeft: hij loog.’

Het is de waarheid. Je hoeft het niet eens digitaal op te biechten, de waarheid komt vanzelf boven drijven, sneller en rauwer dan ooit tevoren. En het doodgaan van News of the World wordt daarmee een belangrijk historisch moment.

Veranderd is die tijd. Vroeger kon je de waarheid nog soepeltjes verdraaien. Nu niet meer. Tenzij je in boerka over straat gaat, zonder GSM, zonder OV-chipkaart, zonder te pinnen en zonder tweets achter te laten waarmee je precieze locatie en het tijdstip te achterhalen zijn. En inclusief wat je ervoor en erna nog allemaal uitgevreten hebt. Als één grote lifestream, met of zonder foto’s en video’s.

Het zelfmoordbriefje van Herman Brood dat ‘ie in de bar van het Hilton achtergelaten had, morgen 10 jaar geleden, was in eerste instantie in een pedaalemmer beland. Een ober had het weggegooid nadat Herman de bar verlaten had. Het mag een wonder heten dat dat briefje nog boven water gekomen is.

Herman zou er geen bezwaar tegen hebben. De lifestream was hem op het lijf geschreven.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.