Aandacht voor terreur

johnfDe titel had net zo goed ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’ kunnen luiden, maar die had ik al een keer gebruikt, dus vandaar.

Een kind dat op de grond ligt te krijsen terwijl papa en mama staan toe te kijken en zich druk staan te maken, zal nog wel even doorgaan. Als je de aandacht wilt krijgen en je krijgt hem ook, dan hou je hem vast. Logisch. En ook de omstanders vestigen hun aandacht op het aandachttrekkertje. Succes verzekerd.

Hetzelfde gebeurt met de misdadigers van politieke moorden. Zij bedenken van te voren dat wat ze willen gaan doen van politiekbelang zal blijken en massaal de aandacht zal krijgen. Ze hebben gelijk. Tenminste, de media geeft hen die aandacht en zet de daad neer als een politieke daad. Niet alleen wordt er vol afschuw kennis genomen van het nieuws, experts gaan opzoek naar redenen, complottheorieën worden geschapen, delen van de samenleving en personen worden medeschuldig verklaard en ga zo maar door. Zo krijgt de moordenaar dus volledig zijn gelijk (opvallend, het gaat vrijwel altijd om mannen).

Iedere superster weet dat elke aandacht goed is. Als ze maar over je schrijven. Beter slecht nieuws dan geen nieuws, dat is de gedachte. Menig politiekmoordenaar geeft zelfs zijn eigen leven voor deze ‘grootse’ daad. Hij krijgt gelijk en komt in de geschiedenisboeken terecht. Hij maakt letterlijk geschiedenis. En dat is precies wat hij wilde.

Breivik heeft tijdens verhoren gezegd dat de terreuraanslagen gruwelijk maar noodzakelijk waren, maar hij voelt zich in strafrechtelijke zin niet verantwoordelijk. Volgens zijn advocaat wilde hij met zijn acties de Noorse maatschappij aanvallen en veranderen.

We zette de tv aan en bleven in herhaling, in trance, kijken naar hoe 2 vliegtuigen fronttaal tegen de Twin Towers opbotsten. Een bewuste actie. En in trance zochten we naar een reden.

We kunnen het ook negeren. Actie mislukt. Geeft de politiemoordenaar zijn eigen leven en kijkt er niemand op of om. Een eendagsvlieg. Niet interessant genoeg om überhaupt over te praten. Want we hebben wel wat beters te doen. Of niet soms?

willemderidder
Willem de Ridder schreef ooit het boek Handboek Spiegelogie dat boordenvol aandachtstips staat. Het werpt een totaal andere blik op diverse levenszaken. Kortom: goed boek!

(foto achtergrond: Elvert Barnes / creative commons BY)


Reacties

17 reacties op “Aandacht voor terreur”

 1. Michel ten Hoove avatar
  Michel ten Hoove

  Negeren? Dat lukt niet. Daarvoor schokt zoiets de maatschappij te erg.

  Wat ik mooi vind is de veerkracht die ‘de’ maatschappij toont om zulke dingen te boven te komen. Bespreek het maar. Geef het de aandacht die het verdient.

  Door te negeren slaag je er misschien in de poging tot zelfverheerlijking van de dader te doen mislukken, maar het doet geen recht aan de slachtoffers. Door de daad te negeren, negeer je ook het trauma van de slachtoffers.

  1. Wat zal het voor de ouders en de familie van zo’n dader betekenen?

   Niets doet recht aan de slachtoffers. En zeker aandacht niet. In alle rust zullen die geholpen moeten worden, niet met een camera erop, niet met herhaalde beelden.

   Maar het is lastig om de boel te veranderen. Naar mijn idee klopt het niet. Op deze manier wordt angst gekweekt. De misdadiger handelde uit angst en het volk wordt ermee aangestoken. Een vicieuze cirkel, het ene voedt de ander.

 2. Ik weet niet of het iets oplost, er geen aandacht aan besteden. Wat ik wel weet is dat de manier waarop er nu aandacht aan wordt besteed (en dan bedoel ik hoe er op Twitter wordt gereageerd) niemand helpt. Misschien gaat het er niet om of er wel of geen aandacht aan wordt besteed maar hoe er aandacht aan wordt besteed. Aandacht is een kwaliteit, de kwaliteit van die kwaliteit was het afgelopen weekend, op Twitter in ieder geval, ver zoek. Naar mijn idee dan.

 3. Aandacht is als een camera die je ergens op richt. Of als een microfoon.

  “Life is what happens to you, while you’re busy making other plans”

 4. Miguel avatar

  Marco, je bedoelt het goed, maar dit is toch een beetje een redenering die leidt tot een ‘struisvogeltje in het zand’, ben ik bang. Gesteld dat we dit soort dingen negeren, hoeveel doden gaat de volgende gek op zijn geweten hebben om aandacht te krijgen? Voor de oorlog vond men bepaalde leiders ook niet de moeite om aandacht aan te besteden, ‘peace in our time’en zo.
  De imbeciele onzin die deze man verkondigt moet een weerwoord krijgen en dat gaat niet als we er niets van weten.

  1. De man moet het gevang in en dat is alles. Idiote moordenaar. Verder nul aandacht. Geen theorieën hoe zoiets kan bestaan, dat snapt iedereen echt wel.

   Met je kinderen in zee zwemmen is een beter plan. Of wat gitaar spelen. Ik zal wel een ouwe hippie zijn.

   1. Helemaal mee eens. Vroeger dacht ik daar anders over en voor je het weet laat je meeslepen door deze steeds gekker wordende wereld… Je kan beter bepaalde dingen negeren.

    Maar is dit ook niet een vorm van aandacht geven? Ik heb ook daar aandacht aan gegeven, maar toch! ;-)

   2. Miguel avatar

    Ach, ouwe hippies moeten er ook zijn. Zonder idealisme vaart niemand wel.

 5. Ja! We hebben inderdaad wat beters te doen, terwijl Nederland uitverkocht wordt aan de marktwerking en overgedragen aan Europa :-)

 6. Miguel avatar

  Nederland voor de Nederlanders en marktwerking bij wet verboden? Nou, dat gaat helpen (:-)

  1. @Miquel: Dat zeg ik helemaal niet! Het zijn jouw conclusies.

 7. Miguel avatar

  Zie de (:-) na mijn reactie.

  Overigens haal jij de marktwerking en Europa erbij,nogal een vreemd bruggetje na een stukje over een terreuraanslag.

  1. Sorry, was het ”;-)” na mijn reactie te doen, maar volgens mij gaat het: ”A European Declaration of Independence” van Anders Breivik zelf daar over, wat ik vluchtig heb kunnen zien. Maar misschien trek ik de verkeerde conclusies. ;-) xxx love and peace :-) (zo beter?)

 8. het is teveel aandacht. en alles waar ’te’ voor staat …

  1. ”te” nuchter is ook niet altijd te goed ;-)

 9. Miguel avatar

  @ madbello, love and peace is altijd goed, toch ?

  1. met peace zonder love neem ik ook genoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.