Podpraat #148 – Kadootjes

Liefde en podcasting.


Nick praatte geen poep in het Torpedo Theater

Vorige week vrijdag in het Torpedo Theater liet de grote man achter Love + Radio, Nick van der Kolk, een paar stukken uit het 8ste seizoen horen. Godzakke en dat kwam binnen zeg! Hij is op tournee in Europa om zijn excuses aan te bieden aan ons, zijn luisteraars. Love + Radio wordt tegenwoordig exclusief gedistribueerd via Luminary. Maar wat Nick zich niet gerealiseerd had bij het maken van de deal is dat Luminary nog niet beschikbaar is in andere delen van de wereld. En zodoende zag Nick zich genoodzaakt om met zijn excuses onder de arm de oceaan over te steken. Met een voorzichtig vingertje zette hij de openingssheet op het scherm.

Het hele 8ste seizoen valt ermee te downloaden zodat wij ook kunnen luisteren buiten dat fakking Luminary om.

Bij Love + Radio klinkt de hoofdpersoon het dichtste bij. Degene die vragen stelt, als ‘ie al vragen stelt want veelal draaien de afleveringen op lui die lekker zelfstandig kunnen lullen, dan komt die vraag altijd van ver. Je zou het ook een talk-distant kunnen noemen. Alleen de hoofdpersoon spreekt close in de microfoon. Doet zo zijn openbaring.

Bij Love + Radio ontwaart het verhaal zich doordat de hoofdpersoon steeds meer vertelt. Gaandeweg ga je er als luisteraar chocola van maken. Normaliter gebruik je een voice-over om dingen duidelijk te maken. Love + Radio doet dat zeer zelden en laat die duidelijkheid langzaam groeien naar mate het verhaal verstrijkt.

De hoofdpersonen van Love + Radio zijn altijd randfiguren, figuren die afwijken van de norm in hun gedrag en manier van denken. Je zou een vergelijking kunnen maken naar Man Bijt Hond alleen schuurt het bij Love + Radio veel meer. Het zijn niet zozeer Malle Pietjes, nee het zijn vaak juist hoogst intelligente mensen die totaal afwijkend verdrag vertonen. En er heel zuiver over kunnen vertellen. Het is een soort loepzuiver rariteitenkabinet. Zo ging een van de fragmenten die Nick in het theater liet horen over een man die vanwege zijn vriendschap met een persoon die een hand mistte zelf besloot zijn eigen hand te amputeren.

In een weer ander stuk nam Nick de rol van de echtgenoot van het stuk op zich, live, terwijl de rest van de audio uit de laptop stroomde. Een mooi soort interactie met de computer.

Alle aflevering zijn voorzien van unieke muziek en sounddesign. En veelal exclusief voor de afleveringen ontwikkeld. Het levert een rijk onvoorspelbaar geluidspallet op waar ik dol op ben.

US Library of Congress gaat podcasts archiveren

Podcasts are here forever: the US Library of Congress is adding podcasts to its archive “as part of its mission to collect and preserve sound recordings”. It is currently writing to selected podcasters to ask permission to add their show to Library collections, preserve it, and provide public access to it, including online. The British Library’s Sound Archive is doing similar.

Podnews

Beeld en Geluid en Koninklijke Bibliotheek kunnen nu niet langer achterblijven. Ik blijf het zeggen: teveel innovatie komt uit Amerika. Dit soort ideeën leven echter ook al jaren in Nederland. Maar waarom toch laten we de innovatie aan ons voorbij gaan?

Op de Twitters

https://twitter.com/Raaphorst/status/1214832757647564800

Een vraag die veel reacties oplevert. Ik hou het bij dit:

  • podcast is het container begrip
  • een podcastaflevering is de beste aanduiding voor een enkele aflevering

Maar als je er anders over denkt, laat het gerust weten als reactie op deze blogpost/nieuwsbrief!

En ook op de Twitters: dit tiplijstje van het Podcastnetwerk:

Podcastmeetup Voorburg

Op 30 januari vanaf 19 uur is er een eerste bijeenkomst van een groep podcastenthousiastelingen in De Groene Loper in Voorburg. Het zal naar verwachting een uur of anderhalf uur duren. Kom je ook, meld je dan aan bij Pascal Theunissen: pbjtheunissen@gmail.com Ik ga er ook proberen bij te zijn dus wellicht tot dan dan!

Slimme Petje.af WordPress plugin

Petje.af heeft een slimme WordPress plugin ontwikkeld waarmee je berichten kunt gaan afschermen zodat deze alleen beschikbaar zijn voor donateurs. Een beetje zoals de kranten dat online doen en hoe Patreon dat toepast. Alleen kun je dat nu dus allemaal via je eigen WordPress blog regelen. Geweldig!

Petje.af WordPress installatie info

Spotify verslaat Apple?

In a private note for investors, Morgan Stanley has published its 6th Annual Audio Entertainment Survey. The survey notes that Spotify is now the most popular podcast platform in the US, claiming 24% of podcast listeners surveyed used Spotify while 21% used Apple Podcasts. Spotify seems to be growing, rather than Apple declining. The research also claims that people are finding it harder to discover new podcasts, not easier. The survey was conducted online, interviewing a nationally representative 1,961 US adults.

Podnews

Spotify gaat advertenties on the fly injecteren in podcasts

Diverse techblogs pompten van de week het nieuws rond dat Spotify advertenties on the fly in podcasts gaat injecteren. In eerste instantie gaat Spotify dat nu alleen nog toepassen in haar zelfgemaakte exclusieve podcasts.

Spotify brings streaming ad insertion technology to podcasts

Een interessante ontwikkeling. Hoewel ik wel denk dat zelf advertentiedeals regelen veel meer oplevert dan wat Spotify gaat kunnen aanbieden.

De 7 podcasttrends

[Column] Marvin Jacobs: De 7 podcasttrends die 2020 gaan bepalen

VERVORMER in de lift

Mijn eigen VERVORMER podcast zit duidelijk in de lift, zo zat ik afgelopen zaterdag bij Spijkers Met Koppen achter de microfoon:

Publiceerde Het Parool een fraai stuk over mijn recente podcastaflevering:

Ik mocht in De Nieuws BV op Radio 1 erover vertellen:

Wat ook leuk is dat Metro VERVORMER tipte:

Marco Raaphorst gaat met zijn podcastserie ´Vervormer´ op zoek naar achtergrondverhalen van artiesten en muziek, waaronder Marvin Gaye, Jaap Boots, Erik de Jong (Spinvis) en Henk Hofstede (Nits). Raaphorst steekt in elke podcastaflevering veel tijd, waardoor we helaas niet wekelijks op een nieuwe aflevering worden getrakteerd. We want more!

Metro

Het is volop aan het gebeuren. Podcasting for the win!

De mazzel, tot volgende week!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.