Oeverloosgelul

MP3 patent vervallen

MP3, de webstandaard voor audio, is sinds een week vrij van patent. Lekkâh hoor! Voorheen had je een licentie nodig om gebruik te kunnen maken van de technologie. Dat leverde een aanzienlijke kostenpost op voor fabrikanten van encoder en decoders. Zodoende ondersteunt Firefox tot op heden MP3 niet in haar browser. Met het vervallen van het patent zal dit snel veranderen vermoed ik.

Voor wie geïnteresseerd is in een geschiedenislesje over de MP3, bekijk deze video:

Dag en Nacht, een platform voor Nederlandse podcasts

In navolging van Gimlet Media is er nu ook in Nederland een platform opgericht voor Nederlandse podcasts: Dag en Nacht.

Naast onze eigen podcast helpen we ook graag iedereen met een briljant idee, of semi-briljant idee, of ontluikend-briljant idee met het opzetten van een podcast. Dag en Nacht helpt graag met de conceptontwikkelingen, met de productie, met de regie en met de distributie. Of één van die dingen. Heeft jouw organisatie ook heimelijke podcastplannen? Neem dan vooral contact met ons op via het contactformulier hier rechtsonder. Tim en/of Anne nemen dan spoedig weer contact met jou op.

Dag en Nacht – platform voor Nederlandse podcasts

De heren achter Dag en Nacht werden door het duo Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth geïnterviewd. Qua visie en verdienmodel klinkt het nog wat magertjes allemaal. Maar goeds, we gaan het zien en horen…

S01E10 – Een Podcast over Media valt in klauwen van het Grote Geld — Een Podcast over Media — Overcast

De beste podcast app: Overcast

De Podcasts app van Apple voor iOS zuigt als een pasgeboren baby aan een tepel. En de Man met de Microfoon, Chris Bajema, vindt dat ook:

“En dan kom ik erachter dat het niet eens zo heel makkelijk is, want de podcast-app van Apple is niet erg gebruiksvriendelijk.”

Ik zelf heb het lang geprobeerd maar ben toch uiteindelijk overgestapt op de Overcast app. Had ik eerder moeten doen!

Buiten dat het interface van Overcast echt 10.000 keer lekkerder werkt dan Podcasts biedt het extra functionaliteit die vaak zijn nut bewijst. Zo kun de luistersnelheid verhogen zonder irritante bijgeluiden en kun je alle pauzes automatisch uit een gesprek laten filteren. Dat moet je natuurlijk niet toepassen op een zorgvuldig gemaakte audiodocumentaire maar voor veel van die oeverloosgelulpodcasts komt het soms verrekte handig uit.

En je kunt een stem boosten als je last hebt van omgevingsgeluiden of naar een gesprek luistert dat in geluidssterkte heel sterk schommelt.

Maar een ander handig ding waar ik dankzij de app op stuitte is de ondersteuning die het biedt voor hoofdstukken. Een beetje zoals de aloude enhanced podcasts maar dan anders. Relatief weinig podcasters passen het toe. En Apple ondersteunt het niet in haar Podcasts app. Overcast en vele andere podcatcher apps gelukkig wel.

Die hoofdstukken zien er in Overcast bijvoorbeeld zo uit:

Zoals je ziet zijn de tijdsaanduidingen klikbaar waardoor je snel in de podcast kunt skippen naar een bepaald onderdeel. Super handig natuurlijk. Je kunt bovendien een link opnemen naar een externe website, als een shownote die rechtstreeks vanuit de app klikbaar is. Rete snugger en met name handig voor die oeverloosgelulpodcasts.

Het programma Podcast Chapters biedt overigens een kant-en-klare oplossing voor het toevoegen van hoofdstukken aan podcasts. Weet jij dat ook weer.

Tot zover. De mazzel! 

✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.