Hou het simpel!
Net als een nieuwsbrief
Niet voor niets koos ik voor mijn #podpraat de nieuwsbrief als medium om mijn boodschap mee roep te toeteren. Een email is een directe en solide manier om je ervan te verzekeren dat de ontvanger de nieuwsbrief ook daadwerkelijk ontvangt.
Email is still the killer app. It looks great on all your devices and the user experience is always exactly what you’ve come to expect. Look at the rise of Instapaper, Readability, and Pocket. People love plain, glorious, readable text. Email is also a technology that everyone understands.
Een quote afkomstig van de man die al een eeuwigheid een nieuwsbrief verstuurt: Dave Pell.
Is de podcast dan niet ‘the killer’ medium? Want kun je een podcast niet prima afspelen ‘on all your devices’ en ’the user experience is always exactly what you’ve come to expect’, toch?
Ik dacht het WEL!
Dit principe werkt nu al 16 jaar op precies dezelfde manier als toen het werd uitgevonden. In 2001 was het Dave Winer die voor het eerst liet zien (en horen!) hoe hij aan een RSS-feed een MP3-bestand als enclosure had toegevoegd. Het beestje moest toen nog een naampje krijgen, wat pas 3 jaar later gebeurde, maar de geest was inmiddels wel compleet uit de fles.
Een podcast is een prachtig staaltje KISS: keep it simple, stupid!
“Eenvoud is een vereiste voor betrouwbaarheid”
Een RSS-feed is zo transparant als een glas water. Het is te lezen met elke teksteditor en bestaat slechts uit een aantal regels tekst met een verwijzing naar een plaatje voor de podcast en verwijzingen naar de MP3-bestanden. Net zo transparant dus als een email.
Lees- en luistervoer
24% of Americans have listened to a podcast in the last month, and 40% have ever listened to one
Enorm gezonde cijfers dus!
20 Stats About the 2017 Podcast Consumer – Salesforce for Marketers – Medium
Hoe zit het met die cijfers in Nederland? Iemand? Mail me op marco@melodiefabriek.nl
Adam Curry vertelde ondermeer over de beginfase van podcasting in een recent interview.
Adam Curry – The PodFather | Podcast Legends
Hoewel ik S-Town nog altijd niet gehoord heb, wat erover geschreven wordt is uitermate positief. Hoewel ik inmiddels wel uitslag en jeuk krijg van het woordje storytelling…
S-Town: A lesson in storytelling – Natalie Miller – Medium
Ken je Transom? Al jaren is dat een interessant online toevluchtsoord voor podcastmakers. Aldaar vind je mooie artikelen over hoe je zelf een podcast kunt maken. Veel over techniek, microfoons, editing en dergelijke. Maar ook over *hoesten doet* storytelling.
Een recent artikel over de regels rondom loudness is een interessante. Europese radio volgt sinds een paar jaren namelijk een dynamische norm, EBU R128, maar wat moeten we voor podcasting kiezen? Transom doet een voorstel, een artikel dat mijns inziens ook weer vragen opwerpt, audionerd als ik ben, maar wel een aanzet is om te komen tot het standaardiseren van loudness. En dat is een goeie zaak!
Misschien dat ik zelf er ook wat over ga schrijven. Maar aangezien loudness zo’n technisch geneuzel gevalletje is denk ik dat ik dat maar op mijn persoonlijke blog marcoraaphorst.nl moet doen.
Podcasting Basics, Part 5: Loudness for Podcasts vs. Radio – Transom
Het PRX Project Catapult is een beetje zoals de Podcastdokter van de NTR maar dan anders. En het gaat met veel geld gepaard, want 1 miljoen dollar van het Corporation for Public Broadcasting (CPB) is beschikbaar om 5 stations 20 weken lang te laten deelnemen aan een curriculum voor het aanscherpen van de vaardigheden. In Amerika nemen ze het maken van podcasts uiterst bloedserieus, zoveel is duidelijk.
Een van de deelnemers is de Out of the Blocks podcast dat op een unieke manier sounddesign inzet voor haar podcast. Lees en luister:
Rethinking A Podcast Top To Bottom – Transom
Tot slot een podcast die in de maak is, de hoofd-geitebreier uit mijn jeugd: Harry Bannink! Een wereldcomponist, Nederlands cultureel erfgoed. Een podcast waar ik dus zeer naar uitkijk!
Dat was ’m weer. Dag, doei, de mazzel!
Geef een reactie