Nederlandse overheid committeert zich aan open data

Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse zaken en Bertholt Leeftink van Economische Zaken hebben gisteren op Picnic ’11 bekend gemaakt dat de Nederlandse regering ondernemerschap en innovatie gaat stimuleren via open data. Daarbij lanceerden zij de site data.overheid.nl.

https://twitter.com/#!/Opendatanl/status/114252275769278464

(download het persbericht – PDF – via de Picnic-site)

Vaste bezoekers van mijn website weten dat ik me sinds jaar en dag als professional inzet om open content (via Creative Commons licenties) en open source meer onder de aandacht te krijgen. Helaas publiceert onze Publieke Omroep nog exclusieve content via methoden (Microsoft Silverlight) die de levensduur van deze content zeer beperkt en onder licenties die niet toestaan dat deze content her te gebruiken door derden is (terwijl wij ervoor, middels belastinggeld, betaald hebben). Ook zijn alle nieuws-, tv- en radioplatforms nog verre van open en hanteren zij dezelfde copyright restricties. Daarom is dit besluit van onze Nederlandse regering zo’n belangrijke stap voorwaarts. En een dus noodzakelijke stap. Echte innovatie kan vrijwel alleen via open modellen plaatsvinden.

open-licensing-CC-NL

Gistermiddag nam ik deel aan een discussie over ‘open licensing’ georganiseerd door Creative Commons Nederland over intellectueel eigendom met o.a. Creative Commons oprichter Lawrence Lessig en Marleen Stikker (oprichter Waag Society). Later die middag legde Lessig in zijn geniale lezing Help US, Please de vinger precies op de wond. Sommige landen hebben werkelijk niets begrepen van Internet. Doen alsof het internet niet bestaat. Zijn eigen land de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Hij vertelde het verhaal van Napster, de grootste muziekcollectie ooit op aarde, die door de muziekindustrie werd bestreden ipv op waarde geschat. En dorpsgek Jack Valenti verklaarde het de ‘war against terrorism’. Kinderen worden in Amerika als terroristen beschouwd omdat ze muziek downloaden. Je mag hopen dat ze op fikkie stoken in de US niet de doodstraf zetten. Zoiets heeft dus rampzalige gevolgen voor een land dat ooit aan de wieg heeft gestaan van internet. Dat ooit op dat gebied innovatief genoemd kon worden. Dat is nu niet langer het geval. Inmiddels staat Amerika op de lijst van landen met de slechtste internet voorzieningen. Sinds 2000 loopt Amerika door het slechte beleid van Bush zwaar achter. Het ontkent dat er zoiets als het internet is dat ons kan helpen. Het ontkent sharing, open content, open source, het ontkent Wikileaks. Nee sterker nog: het bestrijd deze ontwikkelingen.

Maar ook Frankrijk kwam er niet best af in Lessig’s betoog. Het land van Sarkozy dat net als vele andere landen denkt dat innovatie van de grote bedrijven moet komen, terwijl internet heeft aangetoond dat YouTube, Skype, Twitter en ga zo maar door juist NIET door de Microsofts, de Apples en de Googles verzonnen zijn maar door kleine ontwikkelaars, de startups.

Nederland, kiest gelukkig een wijzer pad en erkent de noodzaak van open data. Internet, is gebouwd open source, zonder eigendom. En met data moet het net zo gaan. Wij mogen onszelf op de borst kloppen als een van de meest innovatieve landen op dit gebied. Data wants to WILL be free!


Reacties

2 reacties op “Nederlandse overheid committeert zich aan open data”

  1. Roelwijnants avatar
    Roelwijnants

    Alle eerste kamerleden hebben een Ipad gekregen die gaat zo door naar de kleinkinderen want niemand kon met dat ding overweg . Dat soort mensen neemt beslissingen over het internet.

    1. Gelukkig zitten er genoeg lui tussen die voor open data zijn. Ik ben zeer blij met dit besluit.

      Kan je nagaan hoe shit het in heel veel andere landen is! Kunnen wij ons nauwelijks voorstellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.