Podpraat #6 – Ergens in mij zit een verhaal…

Podcastdokter luistert u eens! Ergens in mij zit een verhaal dat eruit moet, alleen weet ik niet waar ik het zoeken moet…


Malende zoektochten

Kan een verhaal ontstaan tijdens het editen? Ik besloot het er maar op te wagen. Een echt groot verhaal had ik niet, maar er was wel een belangrijk vertrekpunt, een kapstok waar ik alles aan op zou kunnen hangen misschien. Ik bedacht 10 verschillende thema’s voor een reeks van 10 episodes en ging aan de slag, nu zo’n 2 maanden geleden. 

Totdat ik mijzelf in de spiegel bekeek. 

Raaphorst, hou jezelf niet voor de gek man, dit is te mager. Dit hakt niet naar binnen. Dit slaat je niet in de bek. Dit is te tam.

Het leek wel een gedoogkabinet!

Een stel leuke anecdotes verteld door een stel bekende muzikanten met naam is niet voldoende voor een goed verhaal. Maar dat is wel precies wat ik nu heb. Ik heb 19 uur aan audio, interviews met bekende gasten met leuke verhalen. Ik sprak met ze naar aanleiding van dat ene onderwerp waarmee het begonnen is: de single van mijn oude band MAM. De single die Maternité heet maar in de volksmond meestal “boterham met kaas” genoemd wordt. 

Deze kleine radiohit uit 1986 is te vinden op het album La Grande Parade en werd op initiatief van Henk Hofstede van de Nits gemaakt. Henk wist op dat moment ff niet hoe het verder moest met de Nits. Zanger/gitarist Michiel Peters had de Nits verlaten omdat hij dacht dat de band de grens qua succes bereikt had.

En wij dan? Is dit onze grens? Of blijven we dromen?

Een gesprek met de Podcastdokter

Marion Oskamp van de NTR is de Podcastdokter en geeft gratis advies aan een ieder die een eigen podcast wil maken en daar hulp bij nodig heeft. Hulp die ik wel gebruiken kan!

Zo gezegd, zo gedaan. Een afspraak met Marion was snel gemaakt. Woensdag spraken wij mekaar. Marion kwam al snel tot de essentie van mijn documentaire door scherpe vragen te stellen. Sommige vragen kon ik niet beantwoorden, die spoken nog een tijdje door het hoofd, zo vermoed ik. Daar zal ik iets mee moeten.

Marion verscherpte mijn onderwerp door er een vraag van te maken. Ik ga die vraag hier niet verklappen. Het ligt dicht bij mijn uitgangspunt maar is veel scherper en pijnlijker gedefineerd. Wat een vondst!

Zoek jezelf broeder

Ik was gitarist in MAM en hoewel ik in 1986 nog niet bij de band zat (ik kwam er pas 5 jaar later bij), die geschiedenis is ook mijn geschiedenis. Ik speelde met MAM in een uitverkochte grote zaal van Paradiso in het voorprogramma van The Scene. We kwamen op tv, VPRO, KRO. Ik was begin 20 en ik zat in de lift. Wat kon mij nog overkomen?

Ik droomde.

MAM was vanuit de nadagen van de punk, de new wave, vertrokken. Je hoefde niet echt goed te kunnen zingen, niet echt goed te kunnen spelen. Gewoon aan de slag gaan. En weet je wat? We noemen het een onderzoek!

Alles lijkt goed, maar schijn bedriegt. Want we zijn niet tevreden. Toen niet, nooit niet. 

De droom komt niet uit.

Met die ene uitzondering dan die Maternité heet. Want man, wat was goed! Toch? En ik hoor het Spinvis nog zeggen, 15 jaar geleden, na het uitkomen van zijn geweldige debutalbum:

“Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?” Dat klonk onhandig en tegelijkertijd zo goed. Zo wou ik het. Geen boodschap, geen afgerond verhaal maar een soort sfeer.

Ik heb een spiegel nodig.

Ik heb een spiegel nodig.

Ik ben flink geholpen door Marion. Kan ik dus iedereen aanraden! Kijk voor meer informatie over de Podcastdokter op:

NTR Podcastdokter

Dat was ’m weer voor nu. Het spookt in mijn hoofd. Dat je dat weet.De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.