Cyberpessimist Evgeny Morozov: Nieuwe media zijn opium voor het volk

Gepubliceerd op

Zojuist keek ik naar een uitzending van VPRO Tegenlicht waarin het woord gegeven werd aan cyberpessimist Evgeny Morozov. En met mij keken een hoop kijkers naar die uitzending. Een paar interessante vragen haalde ik uit Evgeny zijn relaas: is internet wel echt zo zaligmakend aangezien grote bedrijven nog steeds aan de macht zijn, we nog steeds dezelfde wetgeving hebben, het oude politieke bestel, er nog steeds sprake is copyright door bedrijven op content die door ons geproduceerd wordt, en het volk maar matig in opstand komt om de zaken echt te veranderen?

Zitten we in een evolutie dankzij de vooruitgang in techniek of is het een revolutie? Evgeny houdt het bij het 1e.

Ik besloot er een Storify-verslag van te maken. Oordeel zelf maar.


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan hier.
Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Door Marco Raaphorst

muzikant, sounddesigner en podcastmaker

2 reacties

  1. Mooie uitzending. Zo te lezen weer heel wat gemist doordat ik het tweede scherm uit had tijdens het strijken. Gelukkig zijn de tweets hier terug te lezen.

    Vooralsnog heb ik geen hard oordeel, maar dat de opkomst van China, India en Brazilie veel gaat veranderen dat geloof ik ook wel. Zeker wanneer ‘onze’ Westerse internet bedrijven overvleugeld gaan worden door internetbedrijven uit China. Kwestie van tijd voordat we dan veel lastigere discussies krijgen op het moment dat we onze interpretatie van bv. mensenrechten, arbeidsomstandigheden of milieubescherming willen opleggen aan bedrijven buiten het westen. Laat staan als China zich actief gaat mengen in hoe zij vinden dat onze bedrijven horen te handelen op dat gebied…

    1. De mensen maken het verschil. Als wij ons machteloos voelen kan alles, als wij het roer om willen gooien moeten we dat zelf doen. Internet maakt een aantal dingen mogelijk die voorheen veel lastiger waren, maar het blijft een kwestie van doen.

      Een goeie uitzending die bij een hoop mensen het debat heeft aangezwengeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.