Google Trends toont aan: Nederland houdt van blogs

blog-google-trends

Internet goeroe’s zijn net papagaaien. Ze praten graag wat Amerikaanse malloten na zonder zelf enige gezond verstand te gebruiken. En zo verklaarden ze het bloggen dood omdat social media van Twitter en Facebook die rol geheel overgenomen zou hebben. Onzin natuurlijk, bloggen is evenzogoed social media. Bovendien vormen Facebook en Twitter voor de meeste bloggers een aanvulling en zeker geen vervanging.

En zou jij je content zomaar gratis weggeven aan een discutabel bedrijf zoals Facebook? Ik niet. Daarom draai ik dit blog in eigen beheer op mijn eigen domein.

Het meest zuivere antwoord komt denk ik van Google Trends, zoals bovenstaande grafiek laat zien (of bekijk hem via Google Trends). Demografisch heb ik deze ingesteld op Nederland. Een duidelijk stabiele lijn wordt getoond en dat in een land waar Facebook en Twitter sterk groeiende zijn. Nederlands leest ze graag.

Zoektermen zoals ‘muziek’ en ’televisie’ daarentegen laten zeer sterke dalingen zien.


Reacties

3 reacties op “Google Trends toont aan: Nederland houdt van blogs”

 1. Erwin Blom avatar
  Erwin Blom

  Marco,
  Er wordt meer tv dan ooit gekeken. Oftewel: misschien zeggen zoektermen weinig over gebruik en bezoek?

  1. Erwin Blom avatar
   Erwin Blom

   EN: je gaat toch niet op het trefwoord muziek zoeken, maar wel op bandnaam of genre?

 2. Kijk ook naar de waarde van “News reference volume” dat aanduidt hoeveel nieuwsmedia er linkt naar dat type content. Met name daar zit de groei in. Blogs als bron.

  Als je bijvoorbeeld de Google Keyword Tool gebruikt dan zie je dat mensen echt massaal op bekende woorden als video. televisie en radio zoeken. Ook het woord band wordt heel veel gebruikt in combinatie met de naam van de band. Net zoals bij films. Anders zoek je op te algemene termen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.