Teveel evenementen in Den Haag?

Toch vreemd dat wanneer je een evenement aflast – FREDxTheHague – omdat er te weinig bezoekers op voorhand een kaartje hebben gekocht je juist van heel veel mensen reacties krijgt in de geest van “oh maar ik wilde wel komen hoor!”. We kregen ook reacties van organisatoren van andere festivals en theatermedewerkers uit Den Haag. Ze hebben te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Het vreemde is dat het niet, zoals met FREDxTheHague, alleen voor beginnende evenementen geldt (da’s logisch, onbekend maakt onbemind), maar ook voor de Bekende Namen in Den Haag.

Wat is het? Crisis? De cultuurhaat die om zich heel slaat? Nou als het het laatste is hoop ik dat de cultuurhaters nooit kinderen krijgen want kinderen zijn dol op creativiteit en cultuur.

En ook zo maf:
https://twitter.com/#!/FREDxTheHague/status/123831613334368256

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

 1. Geen idee waar het aan ligt. Ik denk wel dat voorverkoop lang niet alles zegt. Ik zet vaak iets in mijn agenda om de vrijheid te hebben om die avond te beslissen of ik wel of niet naar iets toe ga. Maar naar FredX was ik natuurlijk zeker gegaan als een van de sprekers zijnde. :)

  Jammer dat het dit keer niet gelukt is, maar jullie bedenken vast wel weer iets leuks.

 2. Wij merken in het Lucent ook dat sommige voorstellingen niet goed lopen, ook al is er veel (landelijke) publiciteit om een voorstelling heen. Vooral de prijs van de kaartjes is hier naar mijn mening de oorzaak van. Door de btw verhoging (van 6 naar 19 % !!!! ) zijn de kaartjes flink duurder geworden. Waarom dit alleen op podiumkunsten is en niet op circus en sport bezoek is mij nog steeds aan raadsel. Voorstellingen van rond de € 25,- lopen eigenlijk best goed.

  Daarnaast is er ook zo ontzettend veel in Den Haag en omstreken. En onbekend maakt onbemind, maar is vaak ook een reden om een buzz te veroorzaken, zoals bij blogart destijds.

  Mijn ervaring leert mij dat er soms geen touw aan vast te knopen is waarom iets wel of niet goed loopt. Er is ook geen gouden formule voor. Het concert van Britney Spears loopt ook voor geen meter, terwijl de reclame budgetten er niet op liegen..maar dit kan een andere reden hebben, deze dame is misschien niet meer hot.
  Voorverkoop zegt tegenwoordig ook niet alles, wij verkopen soms nog 100 kaarten op de avond van de voorstelling. Erg jammer dat Fredx niet doorgaat.

  1. Wij zitten ook te gissen waar het aan ligt. Wat jij schets, komt niet vreemd over.

   Gerard van 330live vertelde ons dat je uit kan gaan van 1/3 voorverkoop en de rest op de avond zelf. Daar zijn we vanuit gegaan.

   Even terug naar de tekentafel.

   Is trouwens ook misschien leuk om eens de koppen bij elkaar te steken qua promotie-hoofden. De rol die Hofstijl en andere media daarin kan spelen. Een keertje misschien gewoon doen, een middagje cultuurpromotie Den Haag organiseren. Cultuurbrainstormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.