Onbekend maakt onbemind

Hoogopgeleid zegt me helemaal niets.

Je hebt chirurgen die nog niet eens in staat zijn om een been fatsoenlijk te amputeren. Koppie koppie is er wel maar met een handvaardigheid van likmevestje. Ik kan het weten want ik was jarenlang bevriend met iemand die bij operaties chirurgen met 2 linkerhandjes assisteerde. Zo was er een patiënt die een pin in zijn heup geslagen kreeg en die vervolgens door de onhandige chirurg 10 centimeter bleef uitsteken en er niet in of uit kon. De oplossing wist de chirurg niet, die was in totale paniek geraakt. Mijn vriend werd erbij geroepen. Hij constateerde droog: “afslijpen die handel!”

Het enige dat een beetje zin heeft is ervaring. Keihard op je bek gaan 10 of 20 keer desnoods. En dan doorgaan. Daar leer je van. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Hoeveel wetenschappers hebben niet jarenlang zitten klootviolen terwijl alles mislukte? Vaak werden dingen door toeval ‘uitgevonden’. Of werden ze populair omdat het verkeerde publiek ermee aan de slag ging. Goed voorbeeld: de telefoon, een uitvinding voor slechthorenden. Of het toetsenbord dat uitgevonden werd voor blinden. En was de zwartwitfotografie de voorloper van kleurenfotografie? Nee hoor, precies andersom. Zwartwit is een effect dat voortkwam uit de kleurenafdrukken die hun kleuren slecht wisten vast te houden. Door toeval ontstaan.

Als je er hard naar op zoek gaat vind je het niet en als je het niet zoekt dan is het er ineens. Als een cadeautje. Daar is geen gezond verstand tegen opgewassen. Het omarmen van toeval is het omarmen van iets nieuws. De meeste mensen zijn daar blind voor. Als het niet lijkt op iets dat ze al kenden dan kan het nooit iets zijn, zo denken ze.


Reacties

Eén reactie op “Onbekend maakt onbemind”

  1. onbekend is vaak eng. alleen dare devils zullen dan denken: ik ga het eens onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.