De luie generatie?

gitaar-en-megafoon-w640

Zelfs in de Groene Amsterdammer – misschien moet ik wel zeggen: juist – wordt er laatdunkend over internet gedaan en social media in het bijzonder. Ik las dat tijdschrift altijd graag maar heb toch besloten het nooit meer te kopen. Het staat haaks op mijn gevoel dat ik bij internet heb.

De Groene is geen uitzondering want ook op tv en in de kranten wordt vaak aandacht gegeven aan ‘de luiheidsfactor van sociale media’. Men zou eenvoudig op like klikken zonder verder iets te doen. Activisme zou niets meer voorstellen want men gaat immers niet meer de straat op, zo is het beeld dat er geschetst wordt. En de rol van internet, met social media in het bijzonder, zou daarin miniem zijn.

Ik ben Malle Pietje niet! Er is nog nooit zoveel gedemonstreerd als de afgelopen jaren. En dat is allemaal geïnitieerd en georganiseerd dankzij internet. De Arabische Lente bijvoorbeeld, het Nederlandse culturele verzet en #occupytogether.

En ja, de meeste mensen blijven op hun luie reet zitten. Die doen geen klote omdat ‘het toch geen zin heeft’. Ik hoop dat die mensen geen kinderen hebben want als je zo’n laconieke levensvisie hebt ben je een plant. En planten kunnen geen kinderen opvoeden.

Gelukkig zijn er massa’s mensen niet lui. En komen zij juist in actie. Dat is al jaren aan de gang online. Met als gevolg dat het de muziekindustrie omver blies, het de journalistiek een schop gaf en nu de machthebbers, de politiek en de banken voor een blok zet. Zij, de elite, zou drommels goed moeten beseffen dat die houding jegens internet haar kapot zal maken. Omdat ze zuiver op macht en exclusiviteit uit is.

Internet kent geen macht. Op internet geldt 1 regel: communicatie. Binnen een netwerk communiceren de nodes, zijn zij in dialoog. De link als teken van verbondenheid, als teken van communicatie. De gevestigde orde wil niet linken naar ons, linken naar het volk. De gevestigde orde wil niet communiceren. De gevestigde orde wil slechts haar boodschap zenden. Een boodschap die wij allang niet meer horen, een boodschap die we eerder zouden willen disliken.

Wij mensen van het internet werken samen. De 99%. Zij niet. Zij zijn de 1% die erbuiten valt. Door een foutje in de geschiedenis. Door het miskennen van internet. Door het miskennen van mens en democratie.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.