Custom WordPress workshops versus algemene (WordPress) workshops

Afgelopen donderdag gaf ik een WordPress workshop gecombineerd met een workshop van Karin die het meer op de creatieve en inhoudelijk kant inging.

De laatste keer dat ik zo’n cursus gaf, is alweer zo’n 2 jaar geleden. Dat was voor een groep radiobloggers van Radio6. Erg leuk om te doen en heel specifiek, want ik wist van de opdrachtgever VPRO welke specifieke zaken er behandeld moesten worden, bovendien kende ik de installatie van WordPress precies omdat ik die voor Radio6 zelf had opgezet.

Afgelopen donderdag was het een wat ander verhaal. WordPress is prima uit te leggen als je het beperkt tot een paar zaken en niet al te veel ingaat op de verschillende installaties van WordPress die mogelijk zijn. Ik heb in de loop der jaren zoveel installaties gedaan voor mijzelf en voor anderen. Ook word ik regelmatig gevraagd om een installatie te repareren of uit te breiden. Om kort te gaan: er is geen enkele WordPress installatie die hetzelfde is. En dat praat lastig, want wat is de basis als er geen echte basis is?

Die basis is er gelukkig wel. De WordPress.com versie namelijk. Die is wat beperkter dan de WordPress.org versie die je op een eigen host kunt gebruiken. Maar de beperkingen aldaar werken dan in mijn voordeel en in het voordeel van 99% van alle bloggers denk ik. De WordPress.org custom-install-versie vraagt om een handig neefje. Of om 1-op-1 consults ivm de diversiteit aan installaties en afhankelijkheden van thema’s en plugins.

Om een goeie gerichte Custom WordPress workshop te kunnen geven, bijvoorbeeld voor een groepsblog of een bedrijfsblog, zal ik me eerst in die specifieke installatie moeten verdiepen. Net zoals dat bv bij Radio6 het geval was en ook gold voor de bloggers van Holland Doc die ik ooit trainde. Custom workshops WordPress waren dat, heel specifiek toegespitst op hun werkgebied en content. En ik kende die specifeke WordPress installaties omdat ik ze zelf had opgezet.

Een eerstvolgende uitdaging staat al concreet voor de deur: Antwerpen, België. Ik zal WordPress.com gebruiken om diverse algemene praktische zaken te laten zien die elke blogger moet weten, en de WordPress-blogger in het bijzonder. Ook ben ik voornemens om een paar specifieke populaire blogs onder de loop te nemen.


Reacties

2 reacties op “Custom WordPress workshops versus algemene (WordPress) workshops”

  1. Workshops met WordPress.com zijn alijd wel interessant. Deze workshops hebben veel effect omdat het bereik van WordPress ook steeds meer groeit. Ik vind het dus goed dat dit soort workshops (op maat) worden gegeven. Maar kunt u iets specifieker uitleggen wat u precies bedoelt met “installaties”? Bedankt!

    1. Elke installatie van WordPress is vaak uniek. Er zijn altijd specifieke instellingen van de hostingpartij en specifieke plugins en thema’s die gebruikt worden. Het grote voordeel van WordPress is deze grote mate van flexibiliteit maar tegelijkertijd is het voor educatieve doeleinden soms wat lastig omdat je niet al te veel in algemeenheden kunt spreken. Daarom is voor mij soms wenselijk om de specifieke WordPress installatie eerst zelf te bekijken of om de workshop wat algemener te houden. Het eerste in interessanter als er echt de diepte ingegaan moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.