Tenenkrommende muziek bij video

99% van alle bedrijfsvideo’s is voorzien van verschrikkelijke muziek die naast tenenkrommend irritant ook nog eens volkomen ineffectief is. Hieronder een serie klassieke fouten:

Geen smaak

99% van de mensheid heeft geen smaak. Wat mensen thuis of in het auto draaien moeten ze zelf weten maar meukmuziek onder een video zetten en ik ben weg. Smaak valt lastig te beschrijven, slechts enkelen hebben er een neus voor. Da’s die 1%. De rest zal moeten bekennen er geen verstand van te hebben en dus ook geen uitspraken doen over het gebruik ervan. Mijn idee: doe het niet, blijf er vanaf!

Drukke muziek onder drukke dialogen zetten

Zonder contrast heb je niets. Zwart en wit is het duidelijkste contrast. Hard en zacht ook. Dat is levendig, daar kunnen we niet zonder. Dit heet dynamiek. Dus als iemand snel praat monteer je er juist NIET drukke muziek onder. En praat iemand hard dan zet je er juist GEEN harde muziek onder.

Ik heb het duizende malen gezegd maar zeg het nog eens: ambient en soortgelijke minimalistische muziek werkt super onder dialogen. Maar onder een druk gesprek past nog het beste geen muziek.

Het voegt niets toe

Bij alles wat je toevoegt aan een video moet je jezelf afvragen: waarom doe ik dit? Mijn regel: alles wat er niet in hoeft stop je er ook niet in. Je bent toch niet debiel? Gewoon dingen toevoegen omdat het kan? Nee, het moet een doel hebben, iets toevoegen.

Des te boeiender het verhaal, des te minder muziek heb je nodig om de boel ‘op te leuken’.

Verkeerd gekozen gevoel

Luister naar de tekst en bedenk je of die tekst wel bij de inhoud van jouw video past. Hetzelfde geldt voor de sfeer die het geheel moet oproepen. Harde schelle geluiden klinken voor iedereen irritant en agressief en kunnen alleen voor een duidelijk doel gebruikt worden. En pompende drukke house staat voor veel mensen niet voor een feestje. Mensen met gevoel voor muziek weten welke invloed tempi, melodieën en harmonieën op onze gevoelstoestand heeft. En ja, dat is voor iedereen weer anders, maar er zijn algemeenheden uit te halen. Menig Hollywood film is voorzien van grootse orkestrale muziek en dit terwijl de zalen volzitten met haters van klassieke muziek.

Sommige muziek werkt. Andere muziek werkt averechts.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.