foam WHAT’s NEXT: de toekomst van fotografie / de toekomst van fotomusea

Fotomuseum Amsterdam, foam dus, vraagt zich af wat de toekomst van fotografie is en wat de toekomst van fotomusea is – WHAT’s NEXT. Simpelweg omdat iedereen, werkelijk iedereen nu massaal foto’s neemt en ze online plaatst. Heeft internet de rol van musea overgenomen? Zijn bloggers de curators van deze nieuwe tijd? Zelf printen we allang geen foto’s meer, maar waarom doen musea dat dan wel? Moeten zij niet gewoon wat monitors opstellen en daar de foto’s op tonen?

Ik heb veel met foto’s. En ik maak ze graag, die stills van het leven. Zelf nam ik jaren geleden het initiatief de fotogroep Haags Bakkie op Flickr te beginnen. Inmiddels zijn we een expositie, media aandacht en diverse ‘bakkies’ verder. En de groep Hofstijl op Flickr die een visuele aanvulling is op het Haagse groepsblog Hofstijl heeft inmiddels as we speak meer dan 12.000 foto’s in haar online collectie.

Er is een woord voor de kennis van het volk: The Wisdom of Crowds. Maar is er ook een woord voor die massale creativiteit? We noemen het volkskunst, maar een een belegen oude term. We zullen een nieuw woord moeten vinden. Vanuit diversiteit en chaos laat het volk haar ware ziel zien. Puur en rauw.

Hieronder een kleine impressie van mijn mobiele shots die ik gisteren bij foam maakte.


foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT foam WHAT's NEXT

foam WHAT's NEXT

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Dag Marco,
    ik stuitte op jouw artikel zojuist en ik was benieuwd of hierover een onderzoeksrapport bestaat of verdere publicaties? Ben benieuwd naar dit onderwerp en de verdere onwikkelingen.
    Groet en dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.