Google lanceert Google Music: de oplossing voor zowel musici als fans?

Zo’n 11 jaar na Napster en 8 jaar na de iTunes Music Store komt Google met misschien wel de ultieme oplossing: Google Music. Gisteren geïntroduceerd en helaas alleen nog maar beschikbaar in de VS. Ga je naar music.google.com dan krijg je een mededeling dat het voor Nederland nog niet beschikbaar is. De about-pagina is gelukkig wel te bezoeken.

Het ziet er redelijk interessant uit allemaal. Want niet alleen zijn bands in staat om hun muziek op Google Music aan te bieden en te verkopen, de fans die de muziek kopen kunnen de muziek sharen net als bij een YouTube video. Ook kun je als luisteraar tot 20.000 nummers in je account uit eigen collectie uploaden naar Google Music. Het staat dan net zoals bij Google Docs bij Google in the cloud en is vanaf elke computer of smartphone afspeelbaar. En kan met 1 klik gedeeld worden met vrienden via sociale netwerken en/of ingesloten worden op eigen site/blog.

Maar het grootste voordeel zal waarschijnlijk zijn dat dankzij Google Music wel heel simpel Googlebaar wordt. Dus wellicht dat dit de snelste methode gaat worden om muziek te zoeken. Op dit moment staan er 13 miljoen nummers in 320Kbps MP3-formaat (en zonder DRM natuurlijk!) op hun servers. Dit aantal zal vast en snel groeien. Alle grote labels hebben zich al aangesloten met uitzondering van Warner Brothers. Voor DIY artiesten en bands kost het een eenmalig fee van 25 dollar en je kunt ongelimiteerd muziek via Google Music gaan verkopen. Google rekent daar bovenop nog 30% voor elke transactie. Daarmee bieden ze een vergelijkbare service als bijvoorbeeld Bandcamp.

De impact die het op de concurrentie zal hebben? Ik denk enorm. Maar om het zeker te zeggen zullen we nog even geduld moeten hebben. Wanneer Google Music in Nederland beschikbaar zal zijn, is nog niet zeker.

Voor meer info:


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.