Fuck storytelling!

Wanneer dingen een soort hype worden, wanneer de goeroe’s zich er tegenaan gaan bemoeien, ben ik meestal direct pleitûh. Dat heb ik nu met Storytelling want oh, oh, oh, het is echt zo belangrijk hè mensen dat er een VERHAAL vertelt wordt?

WTF! Heeft je vader of moeder je vroeger niet voorgelezen dan?

Storytelling is zo oud als de weg naar Den Haag!

Met name de podcasts staan bol van Storytelling. VPRO Plots en 1 Minuut, maar ook Radiolab en This American Life. En bestaan al jaren, This American Life zelfs sinds 1995.

Een poosje geleden was de Britse psychoanalyticus Adam Phillips bij het programma Boeken van de VPRO te gast. Hij vertelde iets interessants over Storytelling. Zo is het verhaal, Storytelling dus, voor hem van ondergeschikt belang, enkele zinnen zijn belangrijker. Als een serie van quotes. Hij gaf een voorbeeld: als hij een coherent verhaal over zijn eigen leven zou moeten vertellen dan is hij genoodzaakt allerlei bijzaken weg te laten. Terwijl als hij maar wat zou zitten te kletsen hij misschien zichzelf zou verrassen door dingen te zeggen die hij normaal niet zegt. Details en juist bijzaken maar die wel doen resoneren in de hersenpan van de luisteraar. Raak, want precies zo zie ik het ook!

Zo sprak ik in april 2010 met de Haagse beeldhouwer/steenhouwer Mark Rietmeijer in zijn tuin. Op een gegeven moment zei ‘ie tegen mij: “Marco waar gaat dit gesprek in godsnaam heen?” Dan weet je als maker, als interviewer, dus dat je goed zit. Toen Mark zijn ‘geraaskal’ later terughoorde (mp3) verraste het hem. Sindsdien refereert ‘ie bijna altijd aan dat gesprek.

Voor het fragment met Adam Phillips, scroll door naar 23 minuten in de uitzending:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Als de workshop industrie zich ermee bemoeit, wordt het na verloop van tijd lastig te zien waarom iets ook al weer bijzonder was. Ik heb dat ook met sommige prachtige muziek. Dan hoor ik zo’n liedje op een gegeven moment zo vaak op de radio, dat ik na verloop van tijd niet meer weet waarom ik het ooit mooi vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.