Wanneer word je nou eens echt punk, Punkmedia?

erno-henk-janHet volgende naar aanleiding van de Punkmedia blogpost “Don’t be better, don’t be different. You should be ‘you'”. Henk-Jan, Punkmedia dus, slingerde het zelf aan via een DM op Twitter.

Hierbij, mijn reactie in blogvorm.

Beste Henk-Jan,

Hoe laat is ’t? 01:00 uur, Monique vermoordt me morgen, maar ik MOET deze Chase Jarvis uitkijken.

De naam Chase Jarvis heb ik weleens ergens horen vallen maar wat die man doet, ik zou het niet weten. Ik voelde me dus ook niet genoodzaakt om die video te bekijken. Zeker weer zo’n goeroe? Ik haat dat soort lui. Mensen met van die regels, doe dit en dat en dan krijg je succes. Slimme verkopers zijn het. Iets met spiritualiteit, snufje storytelling erbij en je bent klaar. Kassa!

En die vraag is: Ik weet dat ik VEEL meer succes kan hebben, VEEL meer mijn eigen ding kan gaan doen, VEEL meer geld met mijn ding kan verdienen… want, en ik zeg het vaak als ik het er met mensen over heb, zoals vanavond met Emile Peters tijdens de SdL65 Upstream borrel, ik zit op een berg goud, ik weet ‘m alleen niet te bereiken. En in de meantime ben ik weer aan het harken.

Uit je stuk haal ik vooral dat jij MEER succes wil hebben. Meer geld, meer volgers, meer dik gelezen blogstukken en ga zo maar door. En wat als het er meer worden, wil je dan nog meer? Heb je ergens in een boekje streefaantallen opgeschreven? Kortom: waar ligt de grens? Wanneer komt de dag dat je achterover buigt, over je buikt wrijft, een boer laat en zegt: “zo, nu ben ik klaar!” Jij weet net zo goed als ik dat die dag nooit komt.

Volgens mij zoek je het heel erg buiten jezelf. Doe je vooral wat ‘zij’ zeggen. Wil je voornamelijk pleasen. Aardig en kundig gevonden worden. Een vakman die in bezit is van hele dure spullen. En dat klopt allemaal, maar 9 van de 10 keer sta je met die hele dure spullen hele suffe dingen te filmen. En richt jij jouw camera op personen die je geen reet interesseren omdat die lui nooit het achterste van hun tong laten zien. Omdat die nooit dat suffe pak uit pleuren omdat ze nooit zweten.

Mijn tips:

 • begeef je nooit teveel tussen idioten
 • trek je eigen plan

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

8 reacties

 1. blijkbaar is het ergens niet ‘ naar tevredenheid’. als iets niet geheel naar tevredenheid is, verander het. hoe verander je dat? door te zoeken, uit te proberen, weg te gooien wat helemaal niet werkt, zelfs mensen; collega’s. en een paar keer op je bek gaan omdat je verandert. daar leer je weer van. je leert er vooral van dat je tijdens je zoektocht leert wat je echt niet leuk vindt en dus niet meer wilt doen.

  succes is iets vreselijks als het betekent dat er altijd een bepaald bedrag op je bankrekening moet staan. dat zorgt voor druk. kun je ook met minder, kan het anders? is er een tussenweg? kan je het samen met anderen oplossen?

  ik ben m’n boek aan het samenvatten merk ik … ;-)

 2. Marco, bedankt. Ik vind het gaaf dat jij aan een posting van mij weer een posting besteedt. En je adviezen neem ik ook van harte aan. Ik ben het voor het overgrote deel met je eens, natuurlijk, en ik ben het oneens met zaken die minder voor jou maar meer voor mij gelden. En dat is weer persoonlijk.

  Zo vind ik het lastig om vol te kiezen voor wat ik het liefst zou willen doen. Reden is dan vaak dat het nog niet of niet meteen geld oplevert. En van de liefde en de wind kan ik en m’n gezin niet leven.

  Ik zie ook niet helder voor mezelf wat punk is. Ja, ik weet wat punk is, maar ik weet niet hoe ik mezelf als punk zou willen zien zoals jij het omschrijft in je kop “Wanneer word je nou eens echt punk, Punkmedia?”

  Ik weet wat ik wil (doen), ik weet ook dat ik geld nodig heb om monden te voeden, ik doe ook opdrachten niet die te ver van mij of mijn ’talent’ afstaan. Als je met punk bedoelt dat ik dicht bij mezelf moet zien te blijven dan is dat ook de boodschap die ik in mijn posting onder woorden probeerde te brengen en waar dat gesprek van Chase Jarvis ook over gaat.

  Net als vorig jaar rond deze tijd en ik een poging waagde om fulltime blogger te worden, weet ik het ook nu nog niet, en blijf ik zoeken (niet dolen) naar mijn opening of mijn antwoorden. Ik neem niet alles aan van iedereen, maar luister wel goed naar jou, Erwin Blom, Marco Derksen, Debbie Bernasco, Anna-Maria Giannattasio, Laura Babeliowsky, Erno Hannink, Erno Mijland, noem maar op… en vooral ook naar Chase Jarvis, die je echt niet zonder te kijken kunt wegzetten zoals je doet. Maar ik ken je botte stijl een beetje, dus dat raakte me niet erg :-)

  Chase fucked namelijk net zo hard met de regels en goeroe’s als jij doet. En ook ik krijg net als jij de kriebels van die experts die op podia uitleggen wat je precies moet doen om succesvol te worden in business met inzet van social media (om maar eens een bekende te noemen). Jij hebt mij op een podium gezien, ooit, m’n eerste en laatste keer, en je hebt ook gezien dat ik alleen maar over mijn ding kan praten en anderen niet ga vertellen wat ze als stap 1, 2 en 3 moeten gaan doen om succesvol te worden met online video etc. Dat het dan een enorme chaos wordt in zo’n zaal, dat noem ik liever interactie… Ik dwaal enorm af.

  Wat ik wil zeggen is dat je me weer lekker laat nadenken en dat ik hierdoor gesterkt wordt in m’n geloof meer uit mezelf te halen en meer mezelf te laten zien.

  Thanks…

  (Ik zet deze reactie ook onder mijn eigen blogposting… en misschien bewerk ik ‘m wel tot nieuwe posting, kun jij op die plek weer reageren… en dat weer gebruiken als enzovoort… :-)

  1. Waar misschien de kneep zit is het leuren voor werk, en ik bedoel niet dat je dat persé doet, maar dat je ook op zoek gaat naar wat jij vanuit jezelf initieert. Volledig vanuit jij. Freelancen en in opdracht dingen doen is prima, maar dat betekent soms ook dat je iets even doet omdat het geld in de la brengt. (herken ik, doe ik ook.) Maar het voelt helemaal te gek als je zelf dingen kan maken, vormen en kan uitdelen. Is dat het misschien?

   1. Dat probleempje zit hem vaak erin dat “creatievelingen” nogal negatief aankijken tegen “verkoop”.
    Wanneer je creativiteit combineert met een boerenslimme, toffe manier van “warme aquisity” gaat het als vanzelf! Sterker nog, dan gaat het als de bliksem!

  2. Als je weet wat je het “liefst zou willen doen” dan is dat toch al heel wat? Veel mensen weten namelijk niet precies wat ze het liefst willen doen.

   Het is natuurlijk goed mogelijk om tijd te investeren naast zaken die direct geld opleveren. Ik denk dat tijd en geld investeren in eigen dingen altijd het beste is. Ook al ben je ZZP-er, al snel ben je gewoon in dienst van een bedrijf dat je tijdelijk inhuurt voor je kunsten.

   Mijn boekhoudster zei ooit tegen mij: “en anders ga je toch gewoon in een caravan wonen?”. En inderdaad ja. Een vriend van me vertelde laatst dat ‘ie het gelukkigste was toen hij in een auto woonde aan een strand in Spanje. Dit terwijl er ook mensen zijn die alleen maar gelukkig zijn wanneer er elektrische vissen door hun zwembad zwemmen.

   Zoals je weet woonde ik zo’n 6 jaar ergens 5 hoog achter in Mariahoeve in Den Haag. Ik was financieel totaal onafhankelijk puur omdat ik weinig nodig had in de maand. Vanaf 1 feb 2012 ga ik in een fonkelnieuw huis wonen, 3 etage’s, een tuin en parkeerplek. Dankzij mo’ money on the bank. Te gek!

   Ik word gelukkig als ik iets kan maken waarvan ik weet dat het goed is. Omdat ik voel dat het goed is. Het beste dat er is, iets dat niemand kan maken, behalve ik. Helemaal mijn ding.

   P.S. Punk was een bedenksel van een paar slimme marketeers. Wat dat betreft was Bebop veel meer Punk dan Punk zelf. Maar Punk voor mij is Do It Yourself. En dingen klein en simpel houden. Tegen alle veronderstellingen en verwachtingen ingaan. En alles anders doen dan anderen. Diverse reaguurders op jouw blog zeggen dat het niet moeilijk is om anders te zijn dan anderen. Ik denk het wel. Je kop wordt er namelijk afgemaaid als je echt anders bent. Daar heb je echt lef voor nodig. Ik moet me daar ook telkens mentaal tegen wapenen. Dat terzijde.

   1. Ik denk dat de definitie van “punk” precies raakt waar het om gaat. Stiekem is punkmedia ook een verzonnen verhaal, een marketingtruc, iets wat binnen de lijntjes past.

    Thanks voor je blog Marco en HJ natuurlijk net zo goed, zo’n open dialoog tussen 2 mensen is nou juist waar het voor mij om gaat. Fijn te zien dat dat ook zonder moddergooien kan.

    HJ, hoe zou jouw wereld zijn als je eens eerlijke feedback op je foto’s zou krijgen, en dan bedoel ik elke foto, van de mensen die op die foto staan, of er van afhankelijk zijn? En dat jij hen ook feedback mag geven? Je weet zoveel meer van mensen dan je zelf in de gaten hebt, je kijkt nu eenmaal dagelijks tegen die baklappen aan.

 3. hee ouwe collega HJ en Marco,
  Mooi om te zien hoe 2 insprirende mensen elkaar inspireren.
  2 mannen die op hun eigen terrein gewoon hun gang gaan.
  Ik zou tegen jullie willen zeggen: “Laat je niet gek maken”
  (heb ik wel eens gedaan, en kan je uit ervaring zeggen, het is zinloos, haha)
  Groet, John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.