Op zolder

Nu ik naar een groot huis verhuis spelen 2 vragen een belangrijke rol:

  • 1 – waarom zou je dingen niet weggooien wanneer je ze niet meer gebruikt?
  • 2 – waarom zou je dingen weggooien als je genoeg opslagruimte hebt?

Met digitale bestanden heb je dat probleem niet. Je zet ze ergens in The cloud op internet en je hebt er geen last meer van. Het staat uit het zicht. Internet biedt genoeg opslagruimte. Diverse plekken wereldwijd staan vol snorrende computers die precies op temperatuur gehouden worden. En van veel documenten wordt niet eenmalig het exemplaar opgeslagen maar in een veelvoud met bovendien backups op verschillende plaatsen. Het maken van redundante kopieën is wellicht door de digitalisering eerder toe- dan afgenomen. Terwijl je prima met z’n allen zou kunnen linken naar 1 brondocument, zo is internet tenslotte verzonnen (lang leve de hyperlink, toch?). Digitale vervuiling ten kostte van het milieu? Zeker te weten!

Net zo goed als dat er van het boek De Avonden in 1 straat meerdere exemplaren te vinden zijn. Daar gaan je bomen. Misschien zijn ze op huisnummer 59 zojuist aan dat boek begonnen, staat ‘ie bij huisnummer 41 in de kast en ligt ‘ie bij huisnummer 23 in een doos op zolder.

En bij hoeveel huishoudens in 1 straat zul je in de gereedschapskist een boor aantreffen? Toch vreemd want hoe vaak boort een mens in zijn leven een gaatje? Net zo goed als dat je een boek vrijwel nooit herleest. De kosten per gaatje zijn best hoog als je het omrekent via de aanschafprijs van een boor. Uitlenen is eigenlijk een veel slimmer plan. Ik stel voor: per straat 1 De Avonden en 1 boor. Kan die boekenkast er ook uit.

Er zit een hele grote zolder in dat nieuwe huis en dus hoef ik bovenstaande vragen niet te beantwoorden. Plek zat. Toch blijven die vragen in mijn hoofd spoken. Ik ga eerst maar eens gluren bij de buren.

zolder


Ontdek meer van Marco Raaphorst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Reacties

3 reacties op “Op zolder”

  1. spullen hebben een waarde voor mensen en die waarde ligt bij iedereen anders. en ik heb weinig moeite (meer) met weggooien na de lekkage die ik heb gehad. de spullen die van waarde waren (zoals brieven, dagboeken, foto’s etc) kon ik toen weggooien. ik heb gejankt maar heb er veel van geleerd. ik hecht minder waarde aan kaartjes e.d want ik kan alles wel bewaren. de echte waarde zit in m’n hoofd. ik heb weinig spullen nu en bij elke verhuizing gaat er weer minder mee. ik geef zelfs boeken weg of breng ze naar de kringloop. ik heb een paar sieraden van waarde en een schoenenborstel van m’n oma die ik nooit gekend heb. ik heb geen moeite (meer) met spullen wegdoen. er komt namelijk steeds weer iets nieuws bij. …

  2. Raasveldt avatar
    Raasveldt

    Ik ben jaloers op degenen die hun zolder leeg weten te houden.
    Wij zijn verwend met een enorme zolder. Na de verhuizing werden er enkele dingen tijdelijk geplaatst (zonde omweg te gooien). Nu 10 jaar later staat hij bijna boordevol. Een zolder is net zoiets als een box van Shurgard, alleen dan dichterbij. Eigenlijk moet je hem elk jaar opruimen, maar wie doet dat nog sinds de voorjaarsschoonmaak ook al decennia geleden is afgeschaft?

  3. Je hoort van veel mensen dat een verhuizing een mooi moment is om op te ruimen. Het voordeel van met een lege zolder in je nieuwe huis beginnen is dat je weer opnieuw dingen kan verzamelen. Als je eerst je oude spullen daar neerzet heb je eigenlijk al een achterstand. Ik heb zelf grote moeite met dingen weg te gooien. We zijn in onze beperkte ruimte dan ook begonnen met steeds slimmer opslaan, maar uiteindelijk zal er wel het een en ander moeten verdwijnen, anders passen we er zelf niet meer bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.