@hansaarsman over inhoud boven vorm

Hans Aarsman en pannenkoek

De beste foto’s gaan niet over de fotograaf. De beste foto’s gaan over de inhoud. Dat wat je ziet. En hoewel dat misschien logisch klinkt, de meeste fotografen zijn bezig de werkelijkheid een handje te helpen. Wat er vervolgens overblijft is een gemanipuleerde foto, een esthetisch geheel dat onecht aandoet. Vorm over inhoud. Omdat de fotograaf wil laten zien hoe goed hij kan fotograferen.

Ik ben blij met Hans Aarsman. Een ervaren -ex fotograaf – nu fotospeurneus voor o.a. de Volkskrant – die een broertje dood heeft aan vorm. Omdat de werkelijkheid juist heel interessant is in rauwe vorm, daar hoef je niets van af te vijlen of tegenaan te plakken. De eenvoudige werkelijkheid laat volgens Hans meer diepgang zien dan gecreëerde exotische plekken. Als je maar goed kijkt.

Punt is: de meeste mensen kunnen niet kijken. Net zo goed als ze niet kunnen luisteren. Nooit op school geleerd ook.

You can’t polish a turd

Een bekende uitspraak. Maar ik zie het in kranten, hoor het op de radio, zie het op tv en op internet. Ze doen het toch. Vrijwel allemaal. De drol wordt mooi ingepakt zodat het nog wat lijkt. Henk en Ingrid vinden het nog mooi ook.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

1 reactie

  1. sfeer is misschien nog wel het belangrijkst. dat een beeld bewogen is, vaag, korrelig of gewoon lomo is voor mij in iedergeval vaak het meest intrigerende. foto’s die perfect in rechte lijn, zo duidelijk mogelijk, geen vlekje, korreltje, niks, is voor mij geen sfeer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.