Heeft een computer een ziel?

my drawing today

Ziel, volgens Wikipedia:

De ziel is in de meest gebruikte betekenis de niet-materiële, spirituele component van de mens. In een andere (esoterische) opvatting is het de drager, de uitdrukking of het voertuig van de (eeuwige) geest.

(bron)

Dat computers karakter hebben, dat hoef ik niemand uit te leggen. De ene computer maakt meer lawaai dan de andere. Sommige computers zijn lekker snel. Weer andere computers crashen regelmatig, vallen uit en vertonen gebreken. Het komt regelmatig voor dat computers last hebben van een slecht geheugen. Ze vergeten dingen. Ineens blijkt alles weg. Pas na een operatie is soms een deel van het geheugen terug te halen.

Sommigen computers worden nooit meer de oude, na reparatie. Nooit meer zoals vroeger. Of ze gaan dood…

Maar een ziel? Een computer, een ziel? Neehee, echt niet!

Als de ziel gelijk staat aan energie, grote kans dat een computer ook een ziel heeft. Een computer verbruikt niet alleen een boel energie. Een computer geeft als het goed is ook een boel energie terug. Als het goed is.

Peuters zien alle objecten als zijnde levend. Baby’s kunnen zelfs de grenzen van lichamen niet bepalen (in hun ogen eindigt hun eigen lichaam niet bij de voeten en begint het niet bij de kruinen). Computers zijn dus echte vriendjes waartegen ze kunnen praten. Mijn dochter van 6 heeft bijvoorbeeld uitgevonden hoe ze PhotoBooth kan opstarten op mijn MacBook Pro en er een foto mee kan maken. Of denkt ze dat de computer een foto van haar maakt? En wat nu als de computer een rare foto maakt, met een rare lichtbalans, zo ineens. “Waarom doet ‘ie dat nou?” Volgt die computer haar bevelen precies op, of heeft het een eigen wil?

Sommige mensen geven hun computer zelfs een koosnaam. Hoe heet ‘ie van jou?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

 1. “Hoe heet ‘ie van jou?”

  Meestal “Aaaarrrrggggghhhhhhhh!” of “Schietesop”

  Maar ja, tis eigen wens dat ik nog steeds klopperdeklop op een klapjap uit 2004….

  Overigens is mijn 2008-klapjap weliswaar beter luisterend, maar door Vista business voor mij nog te veel chinees.

  Hoezo lekker ouderwets…. I love ouderwets!

  Kus voor jou Raapie, kom hier veel te weinig!

  xxDaan

 2. My computer lacks a name.

  Yet if there is a spirituality about computers, it is perhaps in the mysteries of their journeys, in the understated ways in which they work everyday miracles, and in the immense amount of service to people which they provide.

 3. Ik ben er van overtuigd dat er een klein kaboutertje in elke computer zit…

  Ik kwam laatst trouwens een analogie tegen waar google werd gepresenteeerd als de entiteit die het dichtst bij God zit.
  Alwetend, Omnipresent.. dat soort dingen. Best een rake vergelijking!

 4. Heeft een computer een ziel? Al een tijdje zit ik over deze vraag na te denken. Natuurlijk is een computer een ding, een apparaat van plastic en nog wat materialen. Maar wat ik mij soms afvraag, waar komt de computer vandaan? Waarom is deze ontstaan? Is dat omdat wij mensen zo knap zijn of heeft de computer zichzelf laten ‘ontstaan’. Ik kan het nog niet helemaal goed onder woorden brengen met wat ik precies bedoel, misschien moet ik de vraag nog wat langer laten bezinken, maar ik kom zeker met een antwoord op de vraag: heeft een computer een ziel? Ik vermoed van wel namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.