Tumblr is heul vet en wel hierom!

tumblr_logo

Tumblr gebruik ik sinds 2007. Ik was er vroeg bij en vond het direct helemaal te gek. Tumblr staat voor Het Nieuwe Bloggen. Ik zal uitleggen waarom.

Tumblr in een notendop

Tumblr biedt de gebruiker 1 of meerdere gratis subdomeinen op Tumblr. Bijvoorbeeld soundcloud.tumblr.com of soundisall.tumblr.com. Ook kun je een eigen domein koppelen aan Tumblr, zoals ik met raaphorst.info ooit ook heb gedaan.

Op dit Tumblr-blog kun je heel eenvoudig en snel een foto, video, quote, korte dialoog, tekst of audio publiceren. In Tumblr ontbreekt vrijwel altijd de titel wat de look-and-feel van een Tumblr-blog zeer bepaald.

Andere Tumblr gebruikers, ik zal ze Tumblrs noemen, kun je eenvoudig gaan volgen via de Follow-knop dat bovenaan elk Tumblr-blog te vinden is. De berichten van de Tumblrs die je volgt verschijnen automatisch in jouw Tumblr Dashboard. Dit is vergelijkbaar met de timeline van Twitter alleen wordt in Tumblr de content altijd zichtbaar inline getoond. Twitter laat je wegklikken van Twitter, Tumblr toont alles vanuit het Dashboard.

Vormgevers <3 Tumblr

De vormgeving laat zich in Tumblr veel handiger en eenvoudiger manipuleren dan in WordPress of Blogger. Daarom zijn de best vormgegeven sites op dit moment meestal ook allemaal Tumblr-blogs.

En ben je een goeie vormgever dan heb je de mogelijkheid om via Premium Themes een dik belegde boterham te verdienen.

Tumblr is een genot voor persoonlijke expressie

Tumblr is gemaakt voor persoonlijke expressie. In tegenstelling tot bloggen, is het veel sneller en korter. Een quote of een foto volstaat om je gevoel uit te drukken. Dat idee.

Veel creatieve makers kiezen dan ook massaal voor Tumblr. Volgens de Wired van deze maand (maart 2012) genereert Tumblr 14 miljard maandelijkse pageviews. Dat is meer dan Wikipedia en Twitter. Sterker nog, ze leggen het alleen nog ‘af’ bij Facebook.

Tumblr laat je omdenken: minder aandacht voor je site, meer voor de content

Content op Tumblr zie je terug in het Dashboard. De plek voor de Tumblrs om content te checken. Dit betekent dat je website minder bezocht zal worden omdat de content in het Dashboard bekeken wordt.

Dit is nauwelijks erg te noemen. Tenzij je op jouw Tumblr het bezoek wil verleiden tot het klikken op advertenties. Tumblr is trouwens anti advertenties. Zo had men al jaren geleden het Dashboard kunnen voorzien van advertenties maar dat heeft men bij Tumblr niet gedaan. Advertenties staan vaak haaks op de content, zo vond men. Dus verzint Tumblr alleen manieren om geld te verdienen die de community echt verder helpt. Zoals de eerder genoemde Premium Themes waar de gebruikers, de vormgevers en Tumblr zelf bij gebaat zijn.

Reblog en Love voor nog meer aandacht voor je content

Lang voordat Twitter de Retweet verzon had Tumblr al de functie Reblog geïmplementeerd. Hiermee kon je met een paar muisklikken een leuke foto, quote, video of wat dan ook op Tumblr Rebloggen voor op je eigen Tumblr-blog. Een geweldig slim idee!

Ook is het Love-knopje in Tumblr een duidelijk gebaar naar de content-maker toe. Samen worden de Tumblr-blogs die jouw content Love-ed of Reblog-ed onder de Notes genoteerd zodat je altijd duidelijk in de credits-lijst zichtbaar blijft.

Flickr of andersoortige foto’s kun je ook simpel en snel Rebloggen, bijvoorbeeld via een Extensie die je in Google Chrome of Firefox installeerd. Hetzelfde geldt voor quote of video’s. Hierbij wordt de credits naar de bron ook heel duidelijk vermeld. Heel netjes allemaal.

Tumblr is niet bedoeld voor conversaties

Veel mensen die uit de ‘oude’ blogwereld komen roepen soms dat ze comments missen in Tumblr. Op zich kan dat wel door de externe service Disqus in te schakelen. Maar je voelt en ziet aan alles dat Tumblr niet gebouwd is voor conversaties. Inmiddels kun je via een Reply wel een een reactie achterlaten van max 250 karakters, maar ook dat is opgezet vanuit een minimalistische gedachte. Content is op Tumblr king en je laat de maker met rust. Dat idee.

Vloeken in de kerk die WordPress heet

Ja, misschien is het vloeken in de kerk die WordPress heet. Zeg ik als WordPress-gebruiker van het eerste uur. Sinds 2005. Tumblr heeft een aantal problemen rondom het bloggen opgelost. Met name het ontvangen van updates wanneer er nieuwe posts zijn, is in Tumblr via het Dashboad veel beter opgelost dan dat blogs (lees: WordPress) dat doen. RSS is geen succes geworden. En om blogs te gaan volgen door ze dagelijks een voor een langs te gaan, lijkt mij ook geen optie.

Dit zorgt er inderdaad wel voor (evenals dit voor RSS geldt overigens), dat het merendeel van je volgers niet meer je blog bezoekt maar de content via de Timeline ziet langskomen. Net zo goed als mijn tweets ook bij iedereen in de Timeline langskomen en je niet specifiek naar twitter.com/raaphorst hoeft te gaan.

Het gave van WordPress is dat je er allerlei toeters en bellen via Plugins aan kunt toevoegen en je kunt de content helemaal in eigen beheer controleren. Tumblr laat je hooguit een backup maken (in mooie eenvoudige cleane HTML). Maar je komt ook niet met de technische rompslomp te zitten die WordPress je bezorgt. Kortom: je houdt zeeën van tijd over om content te maken.

Wie moet aan de Tumblr?

Elke grote website heeft een Tumblr om het grote hippe Tumblr publiek aan te spreken. The New York Times: tmagazine.tumblr.com. The Huffington Post: huffingtonpost.tumblr.com. En ook ik dus. Omdat ik er baat bij heb. Ik als maker. Zo werden mijn posten over Stephen Fry enorm ge-Love-ed en ge-Reblog-ed. Zie bijvoorbeeld deze post met 137 notes. En waarvan de audio-file mede dankzij Tumblr al meer dan 1500 keer beluisterd werd.

Als je aandacht voor je content wilt dan is Tumblr keuze nummer 1. Dus voor makers is de keuze snel gemaakt. En ook voor de linkblogger trouwens. Mooie dingen zien en mooie dingen willen delen? Tumblr is baas!

Daar waar Facebook blijft hangen in een stoffig vriendennetwerkje, Twitter soms alleen maar geouwehoer blijkt, is Tumblr die hippe art gallery van om de hoek.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

7 reacties

  1. Zo Marco, je lijkt wel het Tumblr evangelie te verkondingen. :-)

    Nee, flauwekul natuurlijk. Je mag en kan best wel ergens enthousiast over zijn. Verhelderend betoog ook. Zelf heb ik ook een tumblr blog, maar vind het nog lastig te bepalen wanneer iets WP bloggen en wanneer Tumblr gebruiken. Nu weet ik het. Tumblr is veel visueler/auditiever en door het gemak veel intuïtiever. Eens kijken of ik er na jouw uitleg meer mee kan.

    P.S. Behalve Disqus en reply is het ook mogelijk je Tumblr blog open te stellen voor vragen. Dat is toch ook een vorm van conversatie?

    1. Ja, als je al wat hebt is het lastig. Dan wordt het misschien zelfs kiezen. Voor mij ook.

      Je kunt inderdaad vragen stellen. Maar er zelf weer reageren lukt dan weer niet. Het is daarin beperkt, maar met opzet.

  2. Marco, het is altijd leuk als jij ergens enthousiast over schrijft. Toch heb ik nog niet de neiging om ook weer een Tumblr te beginnen, naast mijn gewonen blog en fotoblog. Ik zat net even naar je Tumblr te kijken, maar je plaatst er ook blogposts die je hier op marcoraaphorst.nl hebt staanj. Zo zit je eigenlijk dubbel te bloggen. Vind je dat niet lastig? En zou je dit blog ook niet op eenzelfde manier kunnen gebruiken als je Tumblr?

    1. Ja echt efficiënt doe ik het niet. Ik zal er binnenkort even goed over na moeten denken en een knoop doorhaken, heb dat even uitgesteld want ben druk met A13.nu en Hofstijl.nl

      Met WordPress heb je het in eigen beheer en misschien wat meer in de hand, bij Tumblr heb je voordeel van het netwerk, zo goed als je dat bij bv Twitter ook hebt. Maar uiteindelijk hebben die bedrijven toch meestal een ander doel dan jij voor ogen hebt. Ik merk dat ik al snel niet een algemene smaak heb en teveel buiten de lijntjes denk.

      Uiteindelijk is het niet zo heel erg belangrijk allemaal. Echt goeie content blijft goeie content, ongeacht het medium. En zo heel er verschillend is het ook weer niet. Voor 99% van alle bezoekers is een webpagina gewoon een webpagina.

      1. “Voor 99% van alle bezoekers is een webpagina gewoon een webpagina.” Dat ben ik met je eens, maar door je werk te verspreiden is het voor mensen soms moeilijk bij te houden en te volgen. Alles centraal op een blog biedt dan uitkomst. Ik denk dat je op je eigen site meer vrijheid hebt en geen last hebt van de doelen die Tumblr of Twitter voor ogen hebben. En dat snelle, on the fly, bloggen kan ook gewoon heel goed met WordPress, toch?

        1. Ja en nee. Als ik audio of foto’s op Tumblr zet dan is het hergebruik veel meer dan dat ik dat via WordPress voor elkaar krijg. Tumblr is een netwerk wat een aantal specifieke voordelen heeft.

          Het makkelijkste zou 1 site zijn. Maar ik zit nu eenmaal ook al met A13.nu en Hofstijl.nl waartussen dus ook overlappingen zitten.

          Wellicht dat ik moet gaan aggregeren hier op mijn blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.