#podcast #101: elke dag na #dwdd

podcast-101*kuch* Gisteren kwam tijdens de wekelijkse #blogpraat twitterchat op maandag naar voren dat veel bloggers meer willen weten over podcasting. Zo gezegd, zo gedaan, dus zet in je agenda: volgende week maandag tussen 20:00 en 21:00 zal de twitterchat van #blogpraat geheel in het teken van de staan.

Vanmorgen onder de douche stoomde ik hier wat op door. Podcasten is op zich niet zo lastig, maar toch komen er diverse zaken bij kijken die voor de meeste bloggers waarschijnlijk onbekend terrein zijn. Om te kunnen podcasten moet je bijvoorbeeld in staat zijn je eigen stem en/of die van anderen op te nemen. Je moet er vervolgens een mp3-bestandje van maken zodat je hem op je blog kunt laten horen. De ware podcaster zal er ook nog een speciale podcast-feed van maken zodat iedereen zich erop kan abonneren via een podcast-programma zoals bijvoorbeeld iTunes. Kortom: dat behoeft zorgvuldige uitleg. Waarvan akte want vanaf vandaag zal ik elke dag een serieuze poging wagen om direct na een uitzending van De Wereld Draait Door om 20:30 uur een nieuwe #podcast #101 online te hebben.

Hieronder een voorbeeld van hoe ik het zelf doe. Een interview met Muriel Steegstra die mij vorig jaar in het Museum van Communicatie in Den Haag te woord stond over de expositie Weblog. Waarbij ik meteen een concrete tip kan geven: de mp3-bestanden op mijn blog zijn voorzien van een handige player om ze mee af te spelen. Hiervoor gebruik ik de WordPress Plugin: Haiku minimalist audio player. Gebruikers van wordpress.com kunnen de ingebouwde player gebruiken (zie deze instructies), helaas is die in tegenstelling tot de Haiku player niet te gebruiken op een iPad (niet HTML5-compatible).

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Luister naar mijn muziek op Spotify (link) of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.