#podcast #101: dichtbij de microfoon

podcast-101Het woord podcast is een samensmelting van de woorden broadcasten en iPod. De bekende internaut Ben Hammersley liet het woord voor het eerst in 2004 in zijn stuk ‘Audible revolution‘ voor de Guardian vallen.

We gaan het dus over audio, geluid hebben. Helaas wordt de term heden ten dage ook door sommigen gebruikt om het videocasten mee aan te duiden, dat wat we naar mijn idee vodcasten moeten blijven noemen om verwarring te voorkomen. Podcasten zouden we ook audiocasten kunnen noemen. Of webradio. Of audioblogs. Ik hou het bij het woord podcast.

Webcams, smartphones en andersoortige microfoons

Om geluid te kunnen registreren heb je een microfoon nodig. Je webcam heeft er eentje, je telefoon ook. En als je een smartphone hebt is het vaak helemaal eenvoudig, want die zijn meestal ook voorzien van een audiorecorder om het geluid van de microfoon mee vast te leggen.

Ook zijn er memorecorders in omloop van minder dan 100 euro die op een eenvoudige manier gesprekken kunnen registreren. Vaak gebruiken journalisten deze voor interviews. Ze schrijven de teksten uit en wissen vervolgens de opnames. Best jammer, want vaak hoor ik liever een stem van de geïnterviewde. Maar goed ik ben natuurlijk een beetje pro audio, dat mag duidelijk zijn :D

Welke microfoon moet ik gebruiken?

Elke microfoon klinkt weer anders. Daarom kiest een professional een microfoon voor een speciaal doel. Net zoals een professionele fotograaf een specifieke lens kiest bij het type foto dat hij of zij wil gaan maken. Zo heb je microfoons die handig zijn voor interviews buiten op straat. En andere microfoons zijn goed om hele zachte geluiden van veraf mee te ‘registreren’.

Ik zal je 3 verschillende microfoons laten horen: mijn Nokia N8 smartphone, de ingebouwde webcam-microfoon van mijn MacBook Pro en mijn professionele Sony D50 recorder met ingebouwde microfoons. En zoals je hieronder kunt horen laten ze alledrie mijn stem net iets anders klinken.

nokia_n8-w220 macbook_pro-w220 sony-d50-w220

Nokia N8

MacBook Pro

Sony D50

Als je net begint met podcasten dan is alles eigenlijk wel bruikbaar. Dus kies maar lekker voor je webcam, of je smartphone. Nu zul je je afvragen: ja maar hoe neem ik het geluid van die microfoon dan op? Goeie vraag, die ik morgen ga beantwoorden. Tot slot, voor zover je hem niet al gehoord had, deze nam ik vandaag op en heb ik na een kleine montage op mijn SoundCloud gezet:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.