#podcast #101: maak een abonnementje voor jouw podcast!

podcast-101Een podcast is eigenlijk geen podcast zonder een speciale podcast-feed, zo’n eentje die je via 1 click laat abonneren binnen iTunes of een ander programma. Op deze manier krijgen luisteraars automatisch een nieuw bestand binnen op moment dat jij hem publiceert. In deze blogpost zal ik een paar mogelijkheden uiteenzetten hoe je dat zelf kunt aanbieden.

WordPress, zonder plugins

Zonder extra toeters en bellen is de standaard WordPress RSS-feed afdoende om in iTunes te gebruiken. Dat vergt wel van de gebruiker/luisteraar dat deze handmatig de feed van het blog invoert via de optie ‘Subscribe to Podcast’ in iTunes die je in de menu-item onder Advanced kunt vinden.

Let op! Het aantal podcasts berichten die via deze feed aangeboden worden, is afhankelijk van de RSS instelling van WordPress. Kijk hiervoor in het Admin-menu -> Instellingen -> Lezen. En check de waarde die bij ‘RSS-feeds tonen de meest recente’ ingevuld staat. Hou er wel rekening mee dat iTunes alleen iets doet met een bericht waar een mp3-bestand in te vinden is. Dus als je bijvoorbeeld in WordPress hebt ingesteld dat er 10 berichten in je RSS-feed aangeboden worden en je hebt in de laatste 10 berichten geen enkele keer een mp3-bestand gebruikt dan zal iTunes een melding geven dat de feed dus leeg is.

WordPress Podcasting Plugin

Als je echt serieus gaat podcasten op je blog dan is het slimmer om te kiezen voor een specifieke podcast-plugin, zoals deze: WordPress Podcasting. Hiermee heb je wat meer mogelijkheden met name omdat een ‘normaal’ WordPress blog natuurlijk veelal bedoeld is voor langere teksten en afbeeldingen. Bij podcasting draait het zuiver om een mp3-bestand, aanvullende tekst als omschrijving en eventueel een plaatje erbij. De WordPress Podcasting plugin biedt die specifieke mogelijkheden.

Huffduffer.com is mijn eerste keus

De beste oplossing als je serieus wil gaan podcasten is naar mijn mening Huffduffer. Om het te kunnen gebruiken zul je een account moeten aanmaken bij Huffduffer en vervolgens kun je een link naar een mp3 toevoegen, met aanvullende tekst en tags. Van al die berichten maakt Huffduffer vervolgens een feed specifiek bedoeld voor iTunes en een feed die je in andere podcast-programma’s kunt gebruiken. Sterker nog, voor elke gebruikte tag maakt Huffduffer deze feeds aan. Handig als je voor bepaalde onderwerpen verschillende podcast-feeds wil aanbieden, zoals onze Nederlands Publieke Omroep, de NOS en degelijke dat doen. Daarnaast kun je binnen Huffduffer ook de podcasts van anderen aan jouw podcast-feed toevoegen en dus hergebruiken (*).

Een podcast-feed kan ook handig zijn om bijvoorbeeld interviews die je voor de radio geeft mee te verzamelen. Luister bijvoorbeeld naar dit interview dat ik samen met Karin Ramaker voor VPRO De Avonden deed:

Gaat het je al duizelen van alle mogelijkheden? Of ben ik ergens vaag? Laat het me weten in de reacties!

  • = juridisch gezien mag dat. Een podcast-feed bestaat namelijk uit links naar mp3-bestanden en dus neem je deze content niet over, je linkt er slechts naar.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.