#podcast #101: mp3 hosting

podcast-101Een mp3-bestand kun je in WordPress heel eenvoudig uploaden, precies zoals je dat met foto’s ook doet. En dat werk in andere blogsoftware op een vergelijkbare eenvoudige manier. Toch zitten er een paar haken en ogen aan. Laat ik wat overwegingen uiteenzetten.

Ruimte en verkeer

Een podcast neemt meer ruimte in op de server waar je je blog/site host. Veel meer dan tekst en ook veel meer dan foto’s. De grootte is afhankelijk van de geluidskwaliteit en de lengte in tijd van het audiobestand. Dus lange podcasts nemen meer ruimte in beslag. VPRO Plots bijvoorbeeld duurt zo’n 40 minuten en is zo’n 90 Mb groot. 10 van deze afleveringen en je hebt al bijna 1 gigabyte aan ruimte nodig op je webserver. Hou daar dus rekening mee!

Gratis en bijzonder goed: Archive.org

Op Archive.org kan een ieder onbeperkt audio uploaden. De enige voorwaarde die deze Amerikaanse non-profit stelt is dat je de file onder een Creative Commons licentie of in voor Publieke Domein publiceert zodat het bestand ook door anderen gebruikt of hergebruikt kan worden.

Als je een mp3 op Archive.org hebt geplaatst dan kun je naar dit bestand linken vanaf je eigen blog. Of je voegt de url toe aan je Huffduffer account (zie mijn uitleg over deze service) als je die gebruikt voor podcasting.

SoundCloud

SoundCloud is een audio service uit Berlijn die behoorlijk aan de weg timmert. Vooral de laatste tijd leggen zij naast muziek ook duidelijk de focus op het gesproken woord. Ruim een jaar geleden voegden zij podcasting aan hun service toe. Ik ben toen als audio professional benaderd om deze toepassing te testen en na te denken over de optimale toepassing ervan.

Via SoundCloud is het heel eenvoudig om een podcast te maken. De RSS-feed hiervoor wordt automatisch aangemaakt en bij het uploaden van een nieuw bestand is het aan jou of je het bestand ook aan de podcast-feed wilt toevoegen. Dit is vooral handig als je, zoals ik, naast gesproken woord ook muziek en andersoortige audio op SoundCloud zet.

SoundCloud werkt met betaalde accounts. Er is ook een gratis account. Een prima model want op SoundCloud zul je geen advertenties aantreffen. Als je veel met audio doet dan is SoundCloud wellicht niet goedkoop. Het duurste account kost zelfs 500 euro per jaar, geschikt voor grotere labels en dergelijke. Ik gebruik een account dat mij 79 euro per jaar kost. Hiermee kan ik dan onbeperkte downloads aanbieden, de enige beperking zit hem in de totale lengte van mijn uploads, maximaal 12 uur. Ik zit al bijna aan dat maximum en dan heb ik bij lange na nog niet eens alle audio van de afgelopen 9 jaar op SoundCloud gezet!

SoundCloud biedt ook een super handige player die je op je blog kunt embedden, helaas haalt Google Reader en andere feedreaders dit object eruit. Dat is balen want zo lijkt voor de mensen die je blog via een feedreader volgen net alsof je geen audio in je blogbericht hebt zitten. Er is wel een oplossing: de link naar het mp3-bestand in een Extra Veld van het bericht zetten. Alleen WordPress experts zullen dit begrijpen, maar misschien dat ik het een keer meeneem in een podcast #101 in de toekomst.

Zelf hosten?

Natuurlijk kan je ook zelf gaan hosten, dit doe ik – alleen niet consequent – op mp3.melodiefabriek.nl. Het voordeel hiervan is: je hebt alles in eigen hand en hebt dus niets te maken met vreemde gebruikersvoorwaarden of systeem wijzigingen. Groot nadeel hiervan is dat je duurdere hosting moet nemen, afhankelijk van de populariteit van jouw podcast.

Voor een audio professional zoals ik is de keuze relatief eenvoudig, SoundCloud is een prachtige en echt professionele oplossing voor audio fanatici. Maar tegelijkertijd is er niets mis met de gratis service van Archive.org. Het mist fancy features maar is rudimentair en betrouwbaar als host voor jouw audiobestanden.


Ontdek meer van Marco Raaphorst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.