#podcast #101: zullen we radiootje spelen?

podcast-101De meeste podcasts beginnen met een intromuziekje als herkenning. En vaak worden ze opgeleukt met muziek. Als je daar ook wat voor voelt, let daarbij dan wel op 2 belangrijke zaken:

  • laat de intromuziek maken door iemand die smaak heeft
  • je kunt in je podcast nooit muziek van anderen gebruiken tenzij zij je daarvoor toestemming hebben gegeven

Als dat niet lukt, dan is het advies: geen muziek gebruiken. In Nederland hebben we organisaties zoals BUMA/STEMRA die toezicht houden op misbruik van muziek.

Er zijn ook muzikanten zoals ik, die muziek onder een laagdrempelig copyright publiceren. Zo gebruik ik de copyright-licenties van Creative Commons om een ieder toe te staan mijn muziek te gebruiken onder de voorwaarde dat men mijn naam noemt en die productie onder eenzelfde licentie publiceert zoals ik doe. Voor meer informatie over dit systeem, zie creativecommons.nl

Over het algemeen kun je zeggen dat het maken van een podcast niet hetzelfde is als het maken van radio. Een kenmerk van radio is dat het live wordt uitgezonden en dat men een muziekje tussendoor gebruikt om even snel wat voorbereidingen te treffen voor het volgende item, als een soort vulling en als een soort rustmoment voor de DJ en de luisteraar. Met podcasten heb je hier geen last van. Je kunt gaan knippen en plakken. En werkelijk alles kan.

Bij radio ligt de lengte vast, uitgedrukt in uren. Voor podcasting ligt dit geheel aan jezelf. De ene keer kan je een episode wat langer maken dan de andere keer. Er hoeft niets op- of aangevuld te worden, de inhoudt bepaalt de lengte. Of wat te denken van radiostilte? De regel dat er nooit en te nimmer een moment van stilte mag vallen op de radio? Helemaal geen probleem hoor als je een podcast maakt! En wat te denken van censuur? Een podcast heeft daar geen last van, dus de naam van je sponsor noemen kan gewoon. En dat schept mogelijkheden qua brood op de plak, niet waar? :D

Ook kun je praten over lastige niche onderwerpen die normaliter op de radio nooit aan bod komen. Kortom, doe maar niet, ga geen radiootje spelen maar doe iets nieuws!

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

  1. Ik heb dus een vraag mag ik een podcast maken met een nummer van bijvoorbeeld firebeatz in mijn podcast zetten? zoja wat moet ik dan doen??

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.