#podcast #101: “Is the word ‘Podcasting’ a bad name for what we do?”

podcast-101Door podcaster Mike Dell werd ik uitgenodigd deel te nemen aan de discussie “Is the word ‘Podcasting’ a bad name for what we do?” op LinkedIn. Interessant want ja, het is een wat listige term. Een term die gelinkt lijkt aan de Apple iPod. Op zich vast een prima ding, die iPod – ik heb er geen – maar om zo’n universele term op te hangen aan een product van een bedrijf gaat misschien wat ver, toch?

Buiten dat waren er jaren geleden wat geruchten dat Apple bezwaar maakte tegen de term (zie ook Wikipedia -> Podcast). Toch voegde Apple al in juni 2005 functionaliteit voor podcasts aan iTunes toe en kreeg de iTunes bibliotheek een speciale podcast categorie. Je vindt daar inmiddels meer dan 150.000 verschillende titels, waarbij ik wel wil opmerken dat Apple de term podcast voor zowel de audio als de video variant gebruikt.

Maar goeds terug naar die discussie op LinkedIn. Vandaag plaatste freelance journalist Steve Hart daarbij de korte opmerking:

I haven’t read all the answers here, but I thought pod stood for play on demand.

Het kwartje viel bij mij meteen. Ik had me nooit afgevraagd waar de productnaam iPod vandaan komt. Hoewel Apple’s lips are sealed, een beetje googlen levert “Intelligent Play on Demand” op. Een enkeling houdt het ook op de samenvoeging van I Play On Demand noemt. Hoe dan ook, pod slaat dus op Play On Demand.

Vrij van Apple kunnen we weer rustig slapen. Podcast, prima term.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.