Bloggen zonder doel

Uit het e-book ‘Gij zult bloggen’ van Ernst-Jan Pfauth:

Bloggen is wat mij betreft een uitstekend medium om een autoriteit in je niche te worden, en om dat doel te bereiken, moet je jezelf zo veel mogelijk wegcijferen. Want hoe meer de blog over jezelf gaat, des te kleiner je publiek. Alleen vrienden, familie en een paar voyeurs volgen met interesse je persoonlijke beslommeringen. Hoe meer je over je passie of vakgebied blogt, des te groter je publiek. Want bij een inhoudelijke blog maakt het niet uit voor de lezer of hij de schrijver wel of niet kent. Het gaat dan om de (nieuws)waarde van de stukken.

Oh ja?

Een vak heb ik niet. Een wonderlijk leven wel. En ook al wil geen hond erover lezen, dit is mijn leven. Een heerlijk leven waarin ik redelijk onafhankelijk kan zijn. Los van plaats en tijd. Omdat ik geloof in de technologische vooruitgang die we dankzij internet in onze schoot geworpen kregen. Daarom zit ik nu hier en lees jij mij daar.

Ik ben geen niche, ik ben geen autoriteit en ik heb geen doel. Het enige wat ik doe met dit blog is iets doorgeven door het op te schrijven, te laten zien of te laten horen. Iets dat me heeft geraakt, of me bezig houdt, een tip, mijn muziek, een gesprek en meer van dat soort zaken. Ik weet dat anderen zich soms geestverwant aan mij voelen. Die beseffen ineens: sjonge, dat vind ik ook! Of: zo voel ik het ook! Soms kloppen onze harten dus synchroon.

En ook dat kan een blog op internet zijn.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

3 reacties

  1. Toen ik het stuk las was ik er ook niet helemaal over eens. Er zijn genoeg ‘dagboek’ blogs die onwijs veel publiek trekken. Sterker nog, ik lees liever over het leven van iemand dan dat ik een blog lees over maar één onderwerp :)

  2. Ik geloof ook niet dat je jezelf als blogger moet wegcijferen. Juist als het gaat om schrijven over je passie met passie, komen zaken als karakter en persoonlijke visie om de hoek kijken. Dat maakt ook juist waarom mensen je lezen, om te horen wat jij ervan vindt. Op die manier kun je prima een niche bedienen.

  3. Je bent absoluut een onafhankelijke geest Marco, zonder meer. Toch is er één ding waarbij je best aan het door Ernst Jan Pfauth geschetste beeld voldoet. Ik lees je blog omdat jouw persoonlijke interesses me boeien, maar ook omdat ik je expertise op het gebied van muziek en geluid zo aansprekend vindt. Dat is jouw niche. Dat is wat jouw blog boven het gemiddelde digitale dagboek uittilt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.