Plagiaat; ‘Muzikanten zijn eigenlijk boeven die stelen van andere boeven’

Plagiaat is het claimen van auteursrecht over een werk waarover reeds auteursrecht geldt. Hierbij wordt een werk van literatuur, wetenschap of kunst gebruikt en vervolgens gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder toestemming en zonder vermelding van de oorspronkelijke auteur, waarbij de pleger van het plagiaat het doet voorkomen alsof dit zijn eigen oorspronkelijke werk is. Dit is anders dan het schenden van het auteursrecht (piraterij), omdat het auteursrecht voor de oorspronkelijke auteur al gold.

John Hiat werd gefilmd door Bram van Splunteren. Jaren geleden. “I steal, I steal, I steal”. Hiat keek in de camera en glimlachte. Hij sprak over zijn doorbraak album Bring The Family. En over inspiratie.

Herman Brood heeft altijd eerlijk toegegeven dat veel van zijn liedjes gebaseerd zijn op bestaande nummers van anderen. Bijvoorbeeld die van Jerry Lee Lewis. Rock And Roll Junkie!

In het boek Harten van helden staat een interview met Jack Poels (opm.: Rowwen Hèze). Ik citeer:

“Soms jat ik het ook gewoon. Dan ben ik met een liedje bezig waarin nog een brug of een intro moet komen. Ik zit dan te schilderen en ik hoor iets op een cd. Nou, dan wordt-ie bijna aangereikt. Dat zijn wel de mooiste momenten; dat alles zo op zijn plaats valt. Ik heb eens gezegd: ‘Muzikanten zijn eigenlijk boeven die stelen van andere boeven’. Daniël Lohues (opm.: Skik) had een nog betere: ‘Als het niet spiekervast zit, dan neem ik ’t mee.’ Haha.”

Nog een naam? Coldplay. Bijvoorbeeld (ze doen het vaker) deze:

Van het weekend bekeek ik opnieuw een stukje van de 1 Giant Leap DVD. Ik luisterde naar de single Braided Hair. De riff, het belangrijkste deel van het nummer, is de riff van Nick Drake’s nummer From The Morning. En wie weet, misschien heeft Nick ook wel zijn mosterd ergens vandaan. Jatten van de relatief onbekende en al in ’74 overleden Nick Drake is natuurlijk eenvoudig. Niemand die het ziet of hoort. Ik heb die twee stukjes muziek even achter elkaar gezet. Je hoort eerst Nick Drake en dan 1 Giant Leap:

Op zich is er niets mis met hergebruik. Let wel: alles wat we maken is gebaseerd op iets dat er al was. Disney is er groot mee geworden (lees: fukking-3dubbelezwembaden-rijk!), door eeuwenoude sprookjes te (re)animeren. Led Zeppelin werd er groot mee. The Rolling Stones. Etc. Maar draai er dan ook niet omheen, kom er voor uit en claim dat copyright dan ook niet!

Terwijl de BUMA maar wat graag een moddervet factuurtje stuurt als je een sample van 1 seconde gebruikt van een bij hun aangesloten artiest, staat haar archief dus bol van de bij elkaar gejatte liedjes. Punt is: de meeste artiesten hebben geen zin, tijd en geld voor rechtszaken. En van een beleggingsclub als de BUMA kun je natuurlijk ook niet verwachten dat ze verstand van muziek hebben.

Oh ja, da’s waar ook: ik was bijna de grootste Nederlandse hit, Venus, vergeten!

Meer informatie:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Muziekanten zijn net fotografen of andersom:-))
    Ben de afgelopen tijd weer achter wat dieven aangegaan en het zijn soms niet de minsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.