Een kwestie van trillen

triple-p

Geluid is niets meer dan lucht die verplaatst wordt. Trillende lucht is dus geluid. En een luidspreker doet hetzelfde, de lucht verplaatsen. De ronde conus van een speaker wordt elektrisch zeer gevarieerd in beweging gezet waardoor het de lucht naar voren drukt. Soms snel (hogere tonen) en soms minder snel (lagere tonen). Het bijzondere hiervan is dat die beweging een enkelvoudige beweging is. Terwijl de muziek die de speaker produceert vast en zeker bestaat uit lage geluiden die de speaker langzaam doet trillen, terwijl er ook tegelijkertijd hogere tonen klinken die de speaker snel laat bewegen. De speaker produceert dus sequentieel, achter elkaar in afwisselende snelheid, trillingen. Ons oor ontvangt de trillingen op dezelfde manier. Onze trommelvliezen worden op eenzelfde manier in beweging gezet. En die lekkere trillingen ervaren we als prettige muziek of een fijn geluid.

Natuurlijk speelt de ruimte waarin die speakers geplaatst zijn een grote rol. Zij versterken, verzwakken en vervormen soms zelfs het geluid. Ook speelt de temperatuur hierbij een belangrijke rol. Zo heeft warm weer, of bijvoorbeeld sneeuw heel veel effect op hoe het geluid buiten op straat klinkt. Net zo goed als licht bepalend is voor de fotografie, is de omgeving en de temperatuur heel bepalend voor het geluid.

Maar met een hoofdtelefoon op worden die bijeffecten vrijwel 100% teniet gedaan. Vrijwel 1-op-1 zorgen die kleine speakers in een hoofdtelefoon ervoor dat onze trommelvliezen precies hetzelfde gaan trillen als dat de speakers dit doen. Met behulp van een hoofdtelefoon op kun je vrijwel geheel afgesloten van de wereld helemaal opgaan in de muziek of het geluid. En voor je het vergeet vergeet je dan de tijd…

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.