De invloed van de Roland TR-808 drumcomputer

De Roland TR-808 drumcomputer is een apart geval. Hij kwam in 1980 op de markt en bestond uit elektronische drumgeluiden. En hoewel de LinnDrum LM-1 in datzelfde jaar uitkwam, de eerste drumcomputer met ‘realistische’ samples, de Roland TR-808 heeft minstens evenveel impact gehad op de popmuziek. Juist vanwege zijn geluid.

De LinnDrum introduceerde een nieuw realisme omdat de samples van een echt drumstel afkomstig waren. En dus begon men de LinnDrum als vervanger van een drummer in te zetten. Toto drummer Jeff Pocaro verruimde zijn diensten in die tijd als sessiedrummer en programmeerde voor menig bekend popalbum de LinnDrum. Het idee voor het ontwikkelen is trouwens afkomstig van zijn toetsenspelende broer Steve Pocaro. En volgens Roger Linn, de ontwikkelaar van de LinnDrum, werden samples van Jeff zijn drumstel gebruikt.

Roland is na het uitkomen van de LinnDrum zelf ook overgestapt op samples maar ten tijden van de TR-808 was dat duidelijk nog niet het geval. Dit resulteerde in die specifieke sound van de Roland TR-808. Een echt grote fan ben ik er nooit van geweest. Het schrille hoog en het weinig flexibele geluid staan mij toch tegen. Maar het apparaat heeft ontegenzeggelijk een uitgesproken karakter. De TR-808 herken je uit duizenden en werd dan ook op enorm veel bekende producties gebruikt. En er zijn nog bands die hem gebruiken.

‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye is een hele bekende hit waar je duidelijk de 808 op kunt horen. Het album waar het van afkomstig is, Midnight Love, staat geheel in het teken van de 808. Opgenomen in het Belgische Ohain beginjaren 80 toen Marvin Gaye een paar jaar in Oostende verbleef. Of neem het nummer ‘Planet Rock’ van Afrika Bambaataa en Soulsonic Force.

Een productie waarvan producer Arthur Baker zei:

marriage of electronic music with street culture and black music

De TR-808 is nog steeds geliefd, toch maakt Roland hem niet meer. Vreemd want daar waar gitaarfabrikanten levenslang trouw blijven aan hun klassiekers denkt de elektronische markt daar toch anders over.

Bronnen

Abonneer je via e-mail of RSS om mijn blog te volgen.

Volg me op Mastodon

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

  1. Mijn muziekvriend is overleden en nu heb ik van de Fam. zijn Roland CR 1000 drumcomputer gekregen.
    Nu ben ik op zoek naar de Nederlandstalige handleiding en weet niet waar ik die kan vinden.
    Kunnen jullie mij misschien hieraan helpen?

    Alvast bedankt.
    Ger Flinsenberg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.