Filosofie nu: Ob-La-Di, Derrida

there is nothing outside the text

Het is een bekende uitspraak van de Franse filosoof Jacques Derrida. Hij wilde met deze uitspraak aangeven dat alle interpretatie altijd gebaseerd is op tekst. Waardoor de interpretatie zelf ook tekst wordt. Kortom: tekst op tekst.

Derrida is ook de man die constateerde dat filosofie de biografie van de filosoof uitsloot, beschouwde als iets dat buiten de filosofie ligt en als niet van toepassing beschouwd. Volgens Derrida zijn het leven van de auteur en de filosofie juist wèl met elkaar verweven. Het een zou niet zonder het ander kunnen.

Een paar jaar voor zijn dood in 2004 werd een documentaire over zijn leven gemaakt, waarin te zien is dat zijn leven niet los staat van de filosofie, maar met elkaar totaal in verbinding is. De score is van Ryuichi Sakamoto, nu 10 jaar geleden gemaakt, waar Ryuichi veelal ambient muziek voor gebruikte.

Je kunt de gehele documentaire hier bekijken:

Het klopt. De (auto)biografieën die ik van Miles Davis, Jimi Hendrix, George Harrison, Bill Wyman, Paul McCartney en David Crosby las, hebben mijn kennis over de muziek en de makers ervan vergroot. Hoe meer ik over het leven van de maker te weten kwam, des te meer ik ook die maker en zijn muziek leerde begrijpen. Het vergrootte de band.

Internet en blogs hebben deze mogelijkheden nog meer vergroot. Daar waar je vroeger als maker hoopte genoeg belangstelling te genieten zodat je een keer een interview in een lokale of misschien zelfs landelijke krant of tijdschrift kreeg, heb je vandaag de dag die macht geheel zelf in de hand. Je deelt je levenservaring en visie op jouw blog. En wie weet, misschien schept het wel een band met diegene die het leest.

Bronnen

(foto onder Creative Commons BY: Abode of Chaos)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.