Wat de koe schijt

rhodos

Met de hedendaagse computertechniek lijken de mogelijkheden haast onbegrensd. En da’s lastig want je moet een keuze maken om verder te komen. Hoewel ik een behoorlijke twijfelaar ben, diverse door mij gemaakte keuzes blijken duurzaam.

Je moet eigenlijk altijd achter de keuze staan die je maakt.

Spijt is wat de koe schijt

, zei Herman Brood ooit.

Ik koos er ooit voor om gitaar te gaan spelen. Er ging een lange periode aan vooraf. Ik overwoog saxofoon te gaan spelen, of contrabas, of piano, of drums. Die twijfelperiode duurde denk ik wel een jaar. Totdat ik een keertje op de Stedelijke Muziekschool in Den Haag een paar gitaristen van de jazzworkshop zag spelen, toen wist ik het direct. Ik hoorde en zag het.

Tijd speelt soms een belangrijke rol. Pas na lange tijd wordt duidelijk wat iets echt te betekenen heeft voor jou en voor anderen. Daarom is het soms goed om dingen aan de kant te schuiven om er vervolgens pas later een beslissing over te nemen. Een methodiek die je ook kunt toepassen op je werk. En ik kan het weten want sinds ik vanaf 2003 als zelfstandig ondernemer werk komt er regelmatig iets op mijn pad waarvan ik mij afvraag of het wel bij mij past. Dan kunnen anderen dan wel vinden, maar vind ik dat ook? Ga ik daar mijn tijd aan besteden?

Vaak weet je het antwoord op die vragen niet direct. Of iets bij je past is vaak alleen te bepalen wanneer je je er een tijdlang mee bezig houdt. En dan nog, als het even tegen zit stop je er toch niet direct mee? Het goed leren bespelen van een instrument kan alleen maar dankzij passie en toewijding ontstaan. Menig persoon hangt een instrument aan de wilgen onder het motto van ‘ik heb er geen talent voor’, maar vast en zeker is het juist de wil die hier aan de wilgen gehangen wordt.

Hoe bepaal je of iets bij je past? Zo’n vraag openbaart zich soms door iets een tijd lang te doen zodat je er echt van kunt gaan houden. Doordat je het tijd geeft. Of soms door het juist opzij te leggen en er een tijdlang geen aandacht aan te schenken. Bij een hereniging voelt het wellicht direct als iets dat niet bij jou hoort of juist wel. Het is mij regelmatig overkomen. Afstand nemen, terugkomen, beslissing nemen.

De keuze moet naar mijn idee door gevoel bepaald worden. Het verstand kan je immers goed voor de gek houden maar het gevoel nooit. Kun je later ook nooit spijt van krijgen. Het is er of het is er niet, dat gevoel.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.