Luidheid van de podcast: let op de true peak waarde!

Apple stelt in zijn podcast-specificaties voor wat betreft het geluidniveau (Level):

To prevent such content-driven volume adjustments, we strongly recommend that the audio signals are pre-conditioned in such a way that the overall loudness remains around -16 dB LKFS, with a +/- 1 dB tolerance and that the true-peak value doesn’t exceed -1 dB FS.

Apple stelt dat de podcast geen peaks mag hebben die hoger liggen dan de -1 dB grens. Deze grens is overigens hetzelfde als onze Europese EBU r128 radionorm en, zover ik weet, gelijk aan wat de andere streamingdiensten stellen.

De streamingdiensten hanteren die norm om zo het geluidsnivau van de bestanden bij te stellen zodat alle podasts ongeveer even hard klinken. De -1 dB grens is bedoeld als headroom, zodat de boel niet gaat vervormen.

True peak / Inter-sample peak detection limiter

Je zult een limiter moeten toepassen op de master-bus om te voorkomen dat het output signal over de -1 dB grens heengaat. Let op: niet alle limiters hanteren de true peak norm. Als je een limiter gebruikt die geen True Peak / Inter-sample peak detection meet dan kan dit tot gevolg hebben dat het bestand pieken bevat die over de -1 dB grens heengaan.

Let op als je Audacity gebruikt

De veel gebruikte editor Audacity meet geen true peak. Het niveau dat wordt aangegeven in bijvoorbeeld de Amplify-functie geeft zodoende geen waardes aan die op true peak slaan.

YouLean heeft gelijk

Voor het meten van true peak kun je het beste de Youlean Loudness Meter gebruiken. De standaard versie is gratis en geeft je alle informatie die je nodig hebt.

Je zult in de praktijk soms zien dat, zelfs als je een true peak limiter gebruikt zoals bijvoorbeeld de gratis LoudMax, het signaal toch nog over de -1 dB grens heen kan gaan.

ISP (Inter-Sample Peak detection) in LoudMax moet dan wel geactiveerd zijn want anders werkt LoudMax niet als een true peak limiter. En in LoudMax moet bij Out tenminste de waarde -1.0 dB ingevoerd worden wil je niet over die grens heengaan. Maar zelfs dan nog kan YouLean een hogere true peak waarde aangeven. Hoe dat kan? Laten we het erop houden dat YouLean altijd gelijk heeft. Als deze bijvoorbeeld een true peak aangeeft van – 0.9 dB dan kun je maar beter in LoudMax de Out op een waarde van -1.1 dB zetten.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.