Boven het gemiddelde

Ja, gewonnen!We kopen alleen boeken van 4 of 5 sterren. We willen winnen. We willen een goeie positie op het werk, met meer aanzien en een vetter salaris dan de meesten hebben. In een beter huis wonen dan de buren met een mooiere inrichting. En meer geld verdienen dan de meeste mensen. Onze kinderen moeten het op school beter doen dan de andere kinderen uit de buurt. En we willen ouder worden dan de meeste mensen. Zet ons maar in het hokje Boven Het Gemiddelde.

We zeggen wel dat we allemaal gelijk zijn, maar eigenlijk willen we dat niet zijn.


Reacties

4 reacties op “Boven het gemiddelde”

  1. Komt die wens ook niet doordat we onszelf constant vergelijken met anderen en ons leven constant vergelijken met het leven van anderen? Kortom, de Ander als graadmeter voor ons eigen geluk?

    1. Ja, dat denk ik zeker. Vergelijken doen we al snel. Denk daarom ook dat veel makers zich graag afzonderen, geen dingen van anderen willen horen, lezen of zien. En dat je dan tot iets komt wat een soort van onbevangenheid heeft. Dat is het is, wat het is. Vind ik altijd het mooiste.

  2. Ik had gisteren via Twitter een uitwisseling over ‘anders zijn’. Aanleiding was een website waarop ik las dat de eigenaresse zich altijd al anders had gevoeld dan anderen. Ik vroeg me via Twitter af of zo iemand dan weet hoe alle anderen zich voelen. Uiteindelijk besloot ik de uitwisseling met: All animals are anders but some are more anders than others (geleend van George Orwell en vrij ge-edit). Volgens mij gaat je anders voelen dan anderen over hetzelfde als waar jij over schrijft maar dan misschien zogenaamd spiritueel correct uitgedrukt. Hoe dan ook: het blijft volgens mij een ego-dingetje.

    1. Ja, je anders voelen, dat is een idee. Dat doe je met je verstand, niet met je gevoel. Er zijn maar een paar gevoelens en iedereen heeft die. Misschien de ene dag wat meer dan de andere. En misschien is bij de ene persoon een bepaald gevoel sterker aanwezig, maar je echt anders voelen dan anderen is een idee. Maar dus niet een echt gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.