(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #157 – podcast lockdown modus – Marco Raaphorst

Podpraat #157 – podcast lockdown modus

De eerste afzegger op mijn podcast VERVORMER ivm het coronavirus kreeg ik van de week binnen. En vorige week ben ik maar mooi door het oog van de naald gekropen toen ik een muzikant in Eindhoven interviewde die al hoestend en proestend mijn microfoon volblafte. Hij had de carnaval ternauwernood overleefd, zo klonk het.

En ik ook. Ja mensen, ik heb er wat voor over om die podcasts te maken!

Anyway, ik denk dat we inmiddels in de podcast lockdown modus moeten. Tenzij Skypend vanaf onze huisjes.


Corona in podcasts levert vaak interessantere gesprekken op dan wat ik op tv zie en in kranten lees. De podcast is nu eenmaal een ideaal medium voor aandacht en diepgang.

# Aflevering ‘#538 – Zo voelt een Corona-besmetting’ NOS De Dag: Een Corona-patiënt vertelt over zijn ervaring met het ziek worden, in het ziekenhuis liggen en nu thuis in quarantaine zitten.

# Mijn Haagse collega in de podcastenarij, Peter de Ruiter, trok er met gevaar voor eigen leven op uit:

# Aflevering ”Maatregelen tegen coronavirus in Nederland zijn ongekend’ Nu.nl Dit wordt het nieuws: Donderdag kwamen het kabinet en het RIVM met een nieuwe lijst van maatregelen om het coronavirus verder in te dammen. Zo gaan evenementen boven de honderd man niet meer door, worden mensen verzocht (indien mogelijk) thuis te werken en bij gezondheidsklachten binnen te blijven. Is dit wel genoeg en wel op tijd?

# Aflevering ‘Hoe het coronavirus de economie ontwricht’ NRC Vandaag: Evenementen afgelast, musea, theaters, sportclubs dicht, thuiswerken en sociaal contact beperken. Gisteren kwamen ze dan, de grootschalige maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Maar dat niet alleen: aandelenbeurzen wereldwijd beleefden de zwaarste dag in decennia. Kan dit het begin zijn van weer een crisis?

# Aflevering ‘Lock Down 1 – de proloog’ Man met de Microfoon: Man met de microfoon presenteert de speciale Corona-serie Lock Down, waarin we samen toewerken naar de 31e maart. Mocht je een verhaal hebben over opgesloten of ingesloten zitten (vat het ruim op, je kan immers ook behoorlijk opgesloten hebben gezeten in een relatie, om maar wat te noemen), bel dan met 084-8371282 en laat drie woorden van je verhaal achter op de speciale voicemail. En wellicht word je dan teruggebeld!

# De kortste podcastaflevering over het coronavirus moet deze zijn:

# Alle evenementen boven de 100 personen worden afgezegd. Dat geldt ook voor de tour die Eeuw van de Amateur op dit moment maakt(e):

https://twitter.com/bottejellema/status/1238385217129381888

Jammer want het leek mij een interessante setting…

# Ook de P.O.D. meeting (podcast overleg Den Haag) ging van de week niet door ivm virusdreiging.

Tot zover het corona gebeuren.

# Als uitsmijter de shots die Giel Beelen tijdens de Podfest expo maakte:

Uit de grafieken blijkt dat Apple Podcasts de grootste is en de grootste groei vertoont. Dit zijn cijfers van Libsyn, een bekende maar oude podcast host. Dat dekt dus slechts een klein deel van de markt. Het is ook de vraag hoe men precies gemeten heeft. En je kunt je afvragen in hoeverre de situatie in Nederland misschien niet radicaal anders is.

Kortom: we kunnen hier nauwelijks iets uit concluderen. Neem gewoon alle podcastplatforms even serieus en zorg ervoor dat jouw podcast overal beschikbaar is. Dat de gebruiker vrij is om een favoriete app te kiezen is het grote voordeel van podcasting. Het zit immers niet zoals met YouTube of Netflix in een silo opgeslagen maar is open toegankelijk via velerlei apps.

Tot zover. Hou een rolletje WC-papier voor de buren achter de hand, wil je? De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.