Is mijn mening van mij?

Ik heb mijn liefde voor de pingback (een verbeterde variant op de trackback) vaak betuigd. Het is dat stukje techniek dat ervoor zorgt dat ik vanaf mijn blog kan reageren op een blogpost van iemand anders.

Een pingback is een manier van teruglinken (linkback). Pingback wordt gebruikt door schrijvers op het web die geattendeerd willen worden wanneer iemand linkt naar hun document.

(bron: Wikipedia)

Hiermee ben je in dialoog met mekaar terwijl je 100% je eigen stem behoudt. Mensen die reageren bij iemand anders op hun blog hebben dat niet. Die moeten zich houden aan de gebruikersvoorwaarden van dat blog (als ze er al zijn). Moderatie kan dus toegepast worden en als de blogpost gedelete wordt, of wellicht zelfs het hele blog verwijderd wordt, dan ben je jouw stem/reactie/mening ook kwijt. Nogal een groot nadeel als je het mij vraagt.

De pingback is gebaseerd op het fundament waarop internet gebouwd is: de hyperlink. En juist daarom is het zo belangrijk om een eigen blog te hebben. Omdat alleen een eigen blog op een zuivere manier de relatie tussen jou als persoon en externe links kan vastleggen. En alleen daar, op jouw eigen blog, is en blijft jouw mening ook 100% de jouwe.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.