Neemt muziek jou op reis?

Heb jij weleens ervaren dat een bepaalde band of een bepaald album je altijd meeneemt naar een specifieke plek? Dat de beelden van die plek direct in je hoofd schieten zodra je de muziek hoort?

Ik luister nu naar Hi Scores van Boards of Canada en krijg daar beelden bij van Amsterdam Noord. Dat is vrijwel altijd het geval als ik Boards of Canada hoor. Soms sta ik ineens op de pond naar Noord of ben ik bezig aan de terugreis richting Centraal Station.

Vraag mij niet waar het vandaan komt. Het is niet zo dat ik Boards of Canada draai op mijn Slimme Telefoon als ik op Noord ben. Ik luister zelden onderweg en als ik al iets luister dan is het meestal een podcast van Love & Radio, This American Life, Plots, De Avonden of iets in die richting. Het zou natuurlijk kunnen dat ik ooit naar een memorabel gesprek luisterde dat opgeluisterd werd met de muziek van Boards of Canada maar zeker weten doe ik dat niet.


Reacties

2 reacties op “Neemt muziek jou op reis?”

  1. Sytske avatar

    Ah, maar die associatie snap ik wel een beetje…. wijds geluid, maar ook wel beetje kaal, hoor ook vage misthoorn, past wel bij Noord.
    Krijg zelf vaak beelden bij muziek van eind jaren ’80, begin ’90 – de tijd dat je van de radio muziek opnam, vaak zonder goed begin of einde omdat er dan nog iemand doorheen praatte. Krijg vaak een zomers gevoel bij die muziek.

  2. alleen met herinneringen. ik kan bij sommige liedjes meteen een herinnering oproepen wanneer ik dat liedje ook hoorde. INXS met Disappear; ik ging in de zomermaanden elke ochtend vroeg met de bus naar Rosmalen om vakantiewerk te doen bij een psychiatrische afdeling. Dat lied luisterde ik op de eerste ochtend van mijn eerste vakantiebaan op mijn walkman. Dat lied is verbonden met die herinnering. altijd, en het werkt als een flashback.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.