(mijn bijdrage aan de Write On Thursday, de #WOT)

Spelen * recreatief of ontspannend bezig zijn. ~ muziek maken op een muziekinstrument ~ dobbelen, gokken, mallen, beuzelen, dartelen, zich vermaken, uitvoeren, weergeven, zingen, opvoeren

Ooit had ik een collega die het niet gitaarspelen maar van snaar gaan noemde. Erg mooi.

Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom muziek maken een spel is. Als een soort sport. Alsof het tennisracket en de gitaar gelijkwaardig dingen zijn. Het spelelement in muziek is mij dan ook vreemd. Ik haat tv-programma’s als de X-Factor. Mensen die een wedstrijdelement in muziek zien zijn niet goed wijs en houden niet van muziek. Muziek raakt of raakt niet, en daar zit niets, nada, helemaal naks tussen. Ja zo zwart/wit is het. Daarom heb ik ook nooit van populaire muzieklijstjes gehouden. Alsof nummer 1 beter is dan nummer 100.

Wellicht dat het spel van muziek op de spelvaardigheid die het musiceren vereist, slaat. Daar gaat jarenlang studeren aan vooraf. En om het bij te houden zul je er levenslang mee door moeten blijven gaan. Tegenwoordig wordt natuurlijk veel muziek op de computer gemaakt, soms zelfs door mensen die geen maat kunnen houden en geen instrument beheersen. Daarbij is het spelelement dan helemaal afwezig naar mijn idee. Niet dat dat geen muziek kan opleveren, want muziek creëren is immers een kwestie van het ordenen van geluid en dat kan op de computer met de muis, stapje voor stapje ook prima.

Om muziek klinkend te krijgen heeft het een uitvoering nodig. De instrumenten dienen bespeeld te worden. Zelfs op de computer gebruiken we die woorden nog, ook voor hedendaagse muziek die je vaak eerder als een muzikale collage dan als een uitvoering zou kunnen beschouwen.

Ach, misschien moet ik niet zo moeilijk doen, misschien is muziek maken gewoon een spelletje met jezelf doen. Een spelletje creativiteit met een instrument op schoot. Net zoiets als een puzzel oplossen. Of een hole in one slaan.


Reacties

5 reacties op “Spelen”

 1. Het fijne is natuurlijk dat je je brein uitnodigt om te relaxen. Dat is op zich al een hele kunst, naast lummelen… ;-)

 2. Ik denk dat muziek spelen te maken heeft met de creativiteit die ook bij andere vormen van spelen hoort…

  1. da’s waar, de speeltuin is een voorwaarde voor creativiteit. aanklooien totdat je iets hebt.

 3. gewoon lekker spelen, muziek of met woorden. Tobben over woordkeuzes hoort daar niet bij ;-)

 4. Steven Gort avatar
  Steven Gort

  Ik weet helemaal niks van muziek. Ik kan geen noot lezen. Heb geen idee hoe je uberhaupt muziek moet maken. Ik kan slechts met bewondering luisteren. Dag in dag uit. Steeds weer opnieuw. En tot de ontdekking komen dat muziek maken iets geweldigs moet zijn. En dan vooral het bedenken van de muziek. Dat lijkt me nog mooier dan het aldus bedachte zelf spelen.
  Ach. Ik droom ook weleens. Zo achter de piano.
  Mooi dat ‘van snaar gaan’. Goed gevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.