NIN’s Ghosts best verkochte MP3 album

Ghosts

Even more exciting, however, is that Ghosts I-IV is ranked the best selling MP3 album of 2008 on Amazon’s MP3 store.

De afgelopen jaren keken heel veel mensen mij raar aan als ik vertelde dat ik als professional een Creative Commons licentie gebruik voor mijn werk. Ik gebruik deze licentie al ruim 5 jaar. Ik heb er op mijn blog veel over geschreven, artikelen waarin ik probeerde uit te leggen dat juist voor professionals en bijvoorbeeld ook onze Publieke Omroep deze licentievorm vele voordelen biedt.

Nine Inch Nails’ album Ghosts I-IV is het best verkochte album van 2008. Dit album kun je geheel legaal gratis downloaden, maar toch kocht men het massaal. NIN heeft aangetoond dat ze geen platenlabel nodig heeft en dat je via een Creative Commons licentie je werk op een veel vriendelijkere manier kunt beschermen. NIN koos voor vrijheid, gaf niets op maar kreeg er juist meer voor terug.

Terwijl platenlabels nog steeds video’s van YouTube laten verwijderen en Warner Music zelfs alle video’s laat verwijderen, regelt NIN het allemaal in eigen beheer en verslaat ze allemaal. Inclusief Coldplay, inclusief Madonna en noem ze maar op.

Zie ook:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

8 reacties

  1. Ghosts I-IV is wel onder een Creative Commons Attribution Non-Commercial Share Alike licentie uitgebracht, maar alleen Ghosts I werd als gratis download aangeboden volgens mij.

  2. @breun via de website inderdaad om de verkoop te stimuleren, maar via bv ThePirateBay.org kon je het hele album downloaden. En legaal dus (want het hele album viel onder CC). Het album stond dezelfde dag al op ThePirateBay op nummer 1.

  3. Toch vraag ik me af of het album nog zo goed verkocht had als mensen direct alle tracks op de site van Nine Inch Nails gratis zouden kunnen downloaden. Bittorrent is voor een hoop mensen toch nog een beetje voodoo (of ze weten/snappen niet dat er ook legaal gebruik van Bittorrent bestaat) en misschien dat dat toch net genoeg drempel is om dan maar de tracks ‘gewoon’ aan te schaffen.

  4. En de complete collectie van 36 tracks kost ook maar $5. Dat is momenteel €3,72. En het zijn wel 36 instrumentale tracks, dat is dan toch wel weer opvallend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.