Blogger is een k#twoord

Jezelf een blogger noemen is zo inhoudsloos. Bloggers worden vaak als schrijvers (“ik doe dingen met pen en papier”) gezien. Of als halve journalisten. Of van die types die leuke YouTubejes op hun blog zetten.

Een blogger is iemand die dingen op internet publiceert. Wat dat betreft slaat die definitie dus ook op mij. Tja en op wie niet? Publiceren wij immers niet allemaal online heden ten dage? Sterker nog: iedereen met een Facebook account doet de dingen die wij bloggers 5 jaar terug ook deden maar dan op ons eigen blog. We zagen iets raars en fotografeerden het. We hoorden iets stoms en publiceerden het op ons blog. En hadden we een mening over die domme politiek dan las je het op ons blog.

Een blog was vroeger een op zichzelf staand iets. Die kon je alleen bezoeken door in de browser de URL van het blog in te typen. Zo sprong je vroeger van blog naar blog naar blog. Ja, ik ben van voor de uitvinding van RSS. En elk blog heeft een eigen vormgeving waardoor je als het ware even in de digitale huiskamer van de blogger plaatsneemt. Facebook, twitter, flickr en ga zo maar door die missen dat. Daar lijkt het allemaal op elkaar.

Mijn eerdere definitie van een blogger – een blogger is iemand die dingen op internet publiceert – klopt niet. Een blogger is namelijk iemand die een blog heeft. En Facebook reken ik daar niet toe. Twitter ook niet. Flickr ook niet. Om nu ook een definitie van een blog te geven, da’s nog best lastig. Iets voor een andere keer. Maar met de definitie dat een blogger iemand is die een blog heeft, daar kan ik mee leven. Of ik het nu wil of niet.


Reacties

7 reacties op “Blogger is een k#twoord”

 1. ik wil alleen nog maar mijn eigen criteria handhaven. Dat scheelt weer in de discussie. Mogen anderen dat lekker anders invullen als ze willen.
  Mijn criterium voor mij blog: “het moet iets eigens toevoegen”. Eigen draain, of eigen gevoelens. Dat wat mij raakt. Liefst zo puur mogelijk. Niets meer ook niets minder.

 2. ik ben een blogger en trots!

 3. Jaaaa, ik krijg het echt niet voor elkaar om alles op Twitter en Facebook te posten, want ik blog liever!

 4. Hear, hear. Beter kon ik ’t niet verbloggen.

  Groetjes van een blogger. Een echte.

 5. Michel ten Hoove avatar
  Michel ten Hoove

  Ik kom deze post voor de tweede keer tegen in mijn Google Reader en ineens schiet het me te binnen. Voor mij is het leuke aan bloggen dat je zoveel verschillende manieren hebt om je te uiten. Een audiobijdrage. Een videofilmpje. Een foto. Of ‘gewoon’ een tekst. Alles is mogelijk. Iedereen is tegenwoordig zijn eigen media-bedrijfje. Heerlijk! Zeker voor iemand zoals ik die creatief wil en kan zijn, maar het in zijn dagelijkse werk totaal niet kwijt kan. Een uitlaatklep pur sang.

 6. Wij zijn de media. Het is een verlengstuk van onszelf en niet meer weg te denken als manier om te communiceren. Het zit verweven in al ons handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.