Blogger is een k#twoord

Jezelf een blogger noemen is zo inhoudsloos. Bloggers worden vaak als schrijvers (“ik doe dingen met pen en papier”) gezien. Of als halve journalisten. Of van die types die leuke YouTubejes op hun blog zetten.

Een blogger is iemand die dingen op internet publiceert. Wat dat betreft slaat die definitie dus ook op mij. Tja en op wie niet? Publiceren wij immers niet allemaal online heden ten dage? Sterker nog: iedereen met een Facebook account doet de dingen die wij bloggers 5 jaar terug ook deden maar dan op ons eigen blog. We zagen iets raars en fotografeerden het. We hoorden iets stoms en publiceerden het op ons blog. En hadden we een mening over die domme politiek dan las je het op ons blog.

Een blog was vroeger een op zichzelf staand iets. Die kon je alleen bezoeken door in de browser de URL van het blog in te typen. Zo sprong je vroeger van blog naar blog naar blog. Ja, ik ben van voor de uitvinding van RSS. En elk blog heeft een eigen vormgeving waardoor je als het ware even in de digitale huiskamer van de blogger plaatsneemt. Facebook, twitter, flickr en ga zo maar door die missen dat. Daar lijkt het allemaal op elkaar.

Mijn eerdere definitie van een blogger – een blogger is iemand die dingen op internet publiceert – klopt niet. Een blogger is namelijk iemand die een blog heeft. En Facebook reken ik daar niet toe. Twitter ook niet. Flickr ook niet. Om nu ook een definitie van een blog te geven, da’s nog best lastig. Iets voor een andere keer. Maar met de definitie dat een blogger iemand is die een blog heeft, daar kan ik mee leven. Of ik het nu wil of niet.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

7 reacties

  1. ik wil alleen nog maar mijn eigen criteria handhaven. Dat scheelt weer in de discussie. Mogen anderen dat lekker anders invullen als ze willen.
    Mijn criterium voor mij blog: “het moet iets eigens toevoegen”. Eigen draain, of eigen gevoelens. Dat wat mij raakt. Liefst zo puur mogelijk. Niets meer ook niets minder.

  2. Ik kom deze post voor de tweede keer tegen in mijn Google Reader en ineens schiet het me te binnen. Voor mij is het leuke aan bloggen dat je zoveel verschillende manieren hebt om je te uiten. Een audiobijdrage. Een videofilmpje. Een foto. Of ‘gewoon’ een tekst. Alles is mogelijk. Iedereen is tegenwoordig zijn eigen media-bedrijfje. Heerlijk! Zeker voor iemand zoals ik die creatief wil en kan zijn, maar het in zijn dagelijkse werk totaal niet kwijt kan. Een uitlaatklep pur sang.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.