(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #158 – lang leve het verzet!

Donderdagavond in De Wereld Draait Door hield cabaretier Tim Fransen een mooi betoog over het boek De Pest van Albert Camus. Je zou het ook een groot eerbetoon aan het absurde kunnen noemen, met dank aan Camus.

Want het leven is absurd.

Maar gelukkig zijn wij verhalenvertellers. Maken wij de zin(en). De zin, de taal, de logica, is ons wapen tegen het absurde.

Wij hebben die zin(en) hard nodig nu dat zinloze klotevirus er is. Een virus dat we moeten zien uit te roeien., het absurde zien te bestrijden. En dat gaat ons lukken ook. Laat ons namelijk maar bewijzen dat het verzet tegen het absurde zin heeft.

Dit is ons verhaal.


# Van de week bedacht ik me dat het misschien aardig zou zijn om alle coronapodcasts te bundelen, om ze te aggregeren in één podcastfeed. Nu had ik daar vroeger een handig tooltje voor alleen was ik de naam vergeten… ook twitter kon mijn vraag niet beantwoorden. Een dag later wist ik het ineens weer: Huffduffer! Een woord dat slaat op de huff-fuff radiotechniek.

Met Huffduffer kun je elke online mp3-link toevoegen aan een persoonlijk feed. Zo heb ik een Raaphorst Huffduffer. Alleen kwam er van mijn plan om coronapodcasts te bundelen weinig terecht. Niet alleen kost het een boel tijd om al die mp3’s op snorren en te huffdufferen, het kost nog veel meer tijd om die afleveringen allemaal te beluisteren. En die tijd heb ik niet. Sterker nog: die coronapodcasts boeien mij op dit moment heel weinig. Ik ben druk met andere dingen. Maar goeds, de herontdekking van Huffduffer was een mooie bijvangst.

# Radiocorona, het is geen podcast maar het is wel een heel tof initiatief. Luister online op Radiocorona.

# Petje.af int nu tijdelijk tijdens de crisis geen eigen gage, het is nu gratis om de service te gebruiken, zo liet oprichter Stefan de Groot van de week op LinkedIn weten. Heel tof!

De Dag is omgedoopt tot Corona podcast:

# Transom heeft een serie tips online gezet ivm besmetting via microfoons.

# Zencastr heeft haar gratis account nu tijdelijk uitgebreid. Er zit nu tijdelijk geen tijdslimiet op de opnames. Met Zencastr kun je heel handig met diverse sprekers vanaf verschillende locaties online een gesprek opnemen. Alle stemmen krijgen een eigen bestand zodat je achteraf de boel prima kunt editen. Ik heb het weleens uitgeprobeerd en het werkte super simpel en zonder al te opvallende glitches in het geluid. Je internetverbinding moet natuurlijk wel stabiel zijn. Een beperking aan de gratis versie is dat de audiobestanden in 128 kbps mp3 format worden weggeschreven.

# Frédérique Spigt stond AAN in Nooit Meer Slapen. Een behoorlijk intens interview dat mij bijzonder boeide:

# Woeste Meuk met Rinus Gerritsen daarentegen leverde een veel lichter interview op. Maar is desalniettemin zeer vermakelijk want de man kan schitterend vertellen. Wie nu roept “Rinus, who the fuck?” moet zijn mond gaan spoelen.

# Om de boel op te leuken in deze barre tijden heb ik besloten om af en toe een haiku te schrijven en die van een paar noten muziek te voorzien. Voor op de twitters:

Dat was hem weer, de mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.