Garageband rocks!

Gisteren tijdens de Keynote op de Macworld Conference & Expo werd iLife ’09 geïntroduceerd. Vandaag keek ik op de Apple website voor details en kwam erachter dat Garageband een aardige update heeft gekregen.

GarageBand ’09 puts rock history on display with new amps and stompbox effects that re-create the sound of legendary guitar rigs — right on your Mac. Just plug in an electric guitar and play through five new amps modelled after the most revered in the world.

“Just plug in an electric guitar” is een onzin zin, want om dat te kunnen doen heb je een speciale geluidskaart nodig. Eentje die het zwakke signaal van de gitaar omzet naar een sterker signaal. Ik heb zo’n geluidskaart, de Novation Nio. En dankzij Garageband ’09 kan ik deze geluidskaart gebruiken in combinatie met gesimuleerde versterkers en gitaarpedalen die met de nieuwe versie meekomen. Aan de demo’s te horen klinkt dat ook nog eens behoorlijk goed. Het zullen wel Audio Unit (AU) effecten zijn, die hopelijk ook in andere applicaties zoals mijn favoriete applicatie Ableton Live te gebruiken zijn. Helaas kan ik die info niet achterhalen bij Apple op de site.

Maar goeds, je snap het: ik hoop iLife ’09 binnenkort te kopen en zal mijn gitaar direct inpluggen.

Relevante links:

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

19 reacties

 1. @breun ja, dit klinkt ‘echter’ zo aan de demo’s te horen. Simulatie is heel goed geworden. Mijn Novation Nio heeft ook echt geweldig klinkende versterkers en effecten, maar dat zoiets in Garageband straks met elke Mac meegeleverd wordt, is toch wel zeer bijzonder.

 2. Ik wil die wel eens proberen. Ben benieuwd of hij net zo klinkt als mijn Boss GT-10. Maar aangezien die net, als de Line 6, alles softwarematig moduleert, denk ik dat het wel goed zit.

 3. @Theo ik vermoed dat ook. Sinds de Line 6 Amp Farm onder ProTools ben ik wel echt overtuigd van software qua geluid. We gebruiken nu software om een oud geluid te krijgen. Of beter: een karaktervol geluid. Ik vind software tegenwoordig eigenlijk vaak beter dan hardware, omdat je de voordelen van de klank hebt + meer controle, geen slijtage en peperdure prijs. Hoewel… ik heb nog een paar buizenversterkers staan hier. En die klinken ook top. Marshall, Vox en Koch.

 4. @Marco Er zijn mensen die beweren dat het oude geluid moet komen uit oude versterkers, maar ik denk dat dat gewoon iets is wat tussen hun oren zit. Het voordeel van Line 6 en de boss is dat je ze gewoon op je pc kunt aansluiten. Als Garage Band ook zo goed klinkt overweeg ik om op Apple over te stappen.

 5. Het werkt wel, maar zoals ze op pagina 2 uitleggen gaat het inderdaad een stuk beter als je een voorversterker gebruikt.

  “You need a strong signal to get a strong tone. But when you plug straight into your Mac, chances are your guitar will sound dull and timid.

  That’s because the Mac’s inputs and outputs are optimized for -10dB line levels. Electric guitars signals are rarely that strong. This is especially true if you play a retro/vintage-type guitar.

  Unless your guitar has active electronics, you probably need a preamp to boost your signal. (If your guitar doesn’t require a 9-volt battery, it’s probably passive.) A louder signal will also give you better results from your software’s amp- and stompbox-simulating plug-ins.” http://www.apple.com/pro/techniques/connectingguitar/index2.html

 6. @Nils: dat bedoel ik. Het is onzin, gaat totaal niet werken op die manier. En dan te bedenken dat je dat super zwakke signaal ook nog eens door vervormers en versterkers via Garageband gaat halen. Ik weet dat die Apple mensen van mooie dingen houden om naar te kijken, maar het oor wil ook wel wat… en dat zegt een fan van lofi! :-)

 7. Ik heb de boel net ingeplugd op Garageband 09
  Krijg de toon ook niet echt goed maar hij is niet te zwak maar veel te ‘blikkerig’.

  Hoe kan ik dan het beste iets opnemen?

 8. @Frank: dat ligt aan het zwakke signaal. Je zult een audio interface moeten aanschaffen die het signaal van je gitaar omzet naar een line-signaal. Ik gebruik zelf een Novation Nio (USB). Er zijn er diversen, zoek/google naar een geluidskaart met een input voor gitaar/bas.

 9. @Nils: ik denk dat het ingebouwde interface van MacBook/Pro net niet goed genoeg is voor vervormers en versterkers. Prijs voorversterker is bovendien behoorlijk. Ik raad dat zelf af. Mijn advies: koop een goeie geluidskaart die ook geschikt is voor gitaar/bas.

 10. hey ik wil mijn garageband bleeps & beats live gaan gebruiken in een Electro/acoustic singer/songwriteract, weet jij misschien een makkelijke manier om dit aan te sturen via een macbook?
  Ableton live?

  Groetjes,

  Alyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.