Is de videoclip nog wel populair?

Natuurlijk zijn videoclips nog populair. YouTube is er het beste bewijs van.

Al sinds MTV is de videoclip heel populair. Meestal in de vorm van: band playbackt voor de camera op eigen muziek. Vaak met de instrumenten die niet ingeplugd zijn. Regel nummer 1 om aan de eisen van een videoclip te voldoen: de muziek mag niet live zijn! Soms wordt er een stuk theater opgevoerd met groteske schminkpartijen en uitvoerige choreografie. Menig fokking klotenummer wordt door een nog net te pruimen videoclip zo aan de massa voorgeschoteld.

Video killed the radiostar.
Pictures came and broke your heart.

The Buggles zongen het vol overtuiging, maar het klopte niet. De videoclip heeft het beluisteren zonder beelden niet verdrongen. Zelfs vandaag de dag niet ondanks het megasucces van YouTube. Kijk maar eens goed om je je heen. Muziek beluisteren zonder beelden erbij via de iPod of de smartphone is immens populair. En velen luisteren via de computer naar iTunes of Spotify. Zonder beelden van een groepsdansje, of beelden van stoere gitaarmannen die rechtop tegen de wind in een fabriekshal staan te playbacken.

Geluid is ook op zichzelf staand, dus zonder beelden, heden ten dage nog een populair medium. En die populariteit heeft ze juist te danken aan het feit dat ze het zonder beelden ook prima redt. Ook al zijn wij visueel aangelegd en ook al hebben we de keuze (YouTube is 1 muisklik van ons verwijderd) we kiezen juist opzettelijk vaak voor de versie zonder beeld. Weet jij waarom?


Reacties

3 reacties op “Is de videoclip nog wel populair?”

  1. Muziek luisteren zonder videoclip geeft mij meer ruimte tot visualiseren, beelden die zich vanzelf vormen aan de hand van wat ik beluister en hoe ik me voel. Het visualiseren verrijkt voor mij de luisterervaring. Zie ik er een filmpje bij, dan krijg ik een kant en klare visualisatie voorgeschoteld en heb ik geen ruimte de beelden zelf in te vullen. Om dezelfde reden vallen verfilmingen van een boek dat ik gelezen heb mij ook altijd tegen.

  2. Het is irritant dat je niets anders kunt doen, je moet weer ergens gaan zitten en kijken. Vind ik ook zo irritant bij televisie en fijn van radio / podcasts.
    Anyway.
    Maarre, MTV, de laatste keer dat ik daarnaar keek -een jaar of 20 geleden- zag ik alleen maar praatprogramma’s over rijke mensen en auto’s die werden verbouwd. Is het inmiddels weer een muziekzender?

    1. Geen idee eigenlijk, volgens mij is MTV niet beschikbaar in Nederland of zo. Hoor er ook niets meer van. Jaartje of wat terug kon je er geen enkele video online bekijken vanwege rechtengeneuzel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.