Facebook tip: publiceer niet via WordPress, Tumblr, SoundCloud of Flickr!

Ik liep zojuist tegen een probleem aan. Mijn vriendin vond het vreemd dat een paar items van mij op Facebook door haar niet gedeeld konden worden. Het linkje delen dat normaliter onder een item staat was afwezig. Het had er namelijk zo uit moeten zien:

Toen ik vervolgens vanuit mijn zakelijke page Melodiefabriek mijn persoonlijk profiel bezocht zag ik dat er allerlei recente items ontbraken. Wat kon er aan de hand zijn? Al snel bedacht ik me dat het weleens aan de methode van publiceren zou kunnen liggen. Facebook maakt gebruik van een API (application programming interface) zodat derde partijen applicaties kunnen schrijven die communiceren met Facebook. Ik vermoedde dat het weleens daaraan kon liggen en werd daar na een kleine test met WordPress, Tumblr, Soundcloud en Flickr in bevestigd.

Let op Facebook gebruikers!

Als je via WordPress, Tumblr, Soundcloud en Flickr (*) een bericht naar Facebook wilt posten doe dat dan nooit via die derde partijen (Flickr, Tumblr etc) of via een knop maar publiceer de url in een bericht dat je echt op Facebook zelf publiceert. Alleen dan krijgt een andere Facebook gebruiker de mogelijk om dat bericht op zijn of haar beurt ook te delen.

Let ook op voor de officiële Facebook plugin voor WordPress. Ik raad hem sterk af want hij werkt bagger en heeft bovengenoemd probleem ook.

Nu weet je hoe het zit. En ik ook :)

 • = vrijwel 100% zeker geldt dit ook voor Pinterest, Twitter en andere services, alleen heb ik die nog niet kunnen testen

Update: het ziet er naar uit dat het een bug (of evil feature) in de API is, voor Facebook specialisten, zie https://developers.facebook.com/bugs/312781715478287

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

15 reacties

 1. Ha Marco,

  Ja dit is zeker ruk! Heb ditzelfde probleem ook op mijn wp-site gehad. In je artikel geef je aan dat je ’t beste de url van je artikel op facebook kunt posten, maar of de bezoekers van je site dat ook doen is natuurlijk maar de vraag. Die willen gewoon vanaf je site sharen. Om dit probleem te omzeilen heb ik binnen wp naar de addthis plugin gezocht en geïnstalleerd. Deze werkt wel gewoon. Check hier een voorbeeldje (leuk als je ‘m liket ;): http://www.facethis.nl/nieuwe-face-this-t-shirt-collectie-is-uit/#.UEXN7yLlaLA

  1. Aha, in jouw timeline. Ik zou niet weten waarom dat bij jou wel kan maar bij mij niet.

   Wel opvallend: ook die post kan ik niet delen via Facebook, dus mijn bovenstaande tip geldt ook voor deze plugin. Dit is niet een handige manier om dingen te delen helaas.

 2. ja dat wel, maar vanaf Facebook wordt er geen Delen-link getoond. Zie mijn artikel bovenaan. Ook hier treedt die API-bug/feature dus op.

  Tja wespennest dat Facebook… :D

 3. He je hebt gelijk. Heb zelf ook nog via de oranje share button gedeeld. Die staat nu ook op mijn timeline en daar vandaan kan ik ook delen. Maar de vorige post op mijn timeline kan ik inderdaad niet delen. Komt denk ik doordat ik ‘m de eerste keer via een ‘like’ op mn timeline heb gedeeld en de laatste keer via ‘share’… ja allemaa
  heel eenvoudig idd…

 4. Ah, de rottige chaos die Facebook heet ;-) Ik heb toch een waardevol ding gevonden(naast het feit dat er veel mensen lid zijn) op Facebook , pages/pagina’s. Daar kijk je over de grenzen van je contacten heen en is er(in mijn beleving) iets meer zinvolle interactie. In dit geval beheer ik een gemeenschapspagina voor de school van mijn dochter. Leeft best. Al vind ik het wel lastig dat je lid moet worden om mee te doen. maar dat heb je bij een zelf gehosted ding ook.

 5. kunnen jullie mij helpen ik heb mijn soundcloud verbonden met facebook
  maar ik wil niet dat mensen steeds bericht weergevingen krijgen van wat ik luister op soundcloud hoe kan ik dat uitschakelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.