(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #159 – levenskunst

De filosoof Foucault kwam ermee: waarom zou niet iedereen van zijn leven een kunstwerk maken? In een levende vorm, van scheppen en herscheppen. Altijd openstaan voor verandering en vernieuwing in plaats van je te disciplineren aan de macht.

Een interessant idee want waarom zou kunst zich moeten beperken tot het materiële, de composities en de verhalen? Jouw levenswandel kun je toch ook als kunst beschouwen? Dat laat Jeroen Krabbé ook zo mooi zien in zijn tv-series over kunstenaars. Het leven van die kunstenaars zijn kunstwerken op zich. Daarom zijn die levensverhalen opgeschreven in boeken en worden er films en documentaires van gemaakt. Sure, dat zal met jouw levensverhaal niet zo snel gebeuren. Neemt niet weg dat jouw levensverhaal er niet voor onderdoet. Niemand is namelijk beter of interessanter dan de ander.

Door jouw verhaal wél op te schrijven geef je vorm aan jouw gedachten. Of door het uit te spreken. Wij podcasters schrijven vaak op wat we willen zeggen zodat we precies kunnen zeggen wat we willen zeggen. Maar we kunnen het ook afwisselen met het spontane, met wat er in ons opkomt, bijvoorbeeld tijdens een vraaggesprek. Die stream of consciousness. De combinatie van die twee is vaak te gek, door het spontane met het overdachte te combineren.

Volg je eigen pad en wees nieuwsgierig naar alles wat zich aandient. Kijk, luister, ruik en voel zorgvuldig. Doe verslag.


# Michiel van de Weerthof tipte me over zijn podcast die hij op initiatief van Marc van Oostendorp maakt: Het Verblijf. Met elke dag een verhaal of gedicht uit de Nederlandse literatuur om de quarantine mee te verzachten. “Uitgekozen en voorgelezen vanuit huis door Neerlandici en auteurs met podkoorts.”

# Lex Bohlmeijer had een goed gesprek met Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam:

Opvallend: op het moment dat ik dit tik staat de teller qua afspeelbeurten op bijna 27.000!

Moet wel zeggen dat ik behoorlijk informatiemoe begin te worden van al dat coronagezever. Zoveel tegenstrijdige berichten, gebrek aan internationale samenwerking, de paniek, het nepnieuws, het gebrek aan testen en bedrijfjes die hun recepten niet willen vrijgeven en zo verder.

# Door al dat binnenzitten is sprake van een piek in de radioluistercijfers:

Er is een enorme belangstelling voor nieuws rondom het coronavirus op zowel radio, tv als online. Dat vertelde Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, vanmiddag in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. “De luistercijfers van radio komen later, maar de cijfers via online luisteren laten een flink grotere belangstelling zien.”

Radiofreak.nl

Ik behoor niet tot die doelgroep, ik luister alleen muziek en podcasts. Maar maak vooral mijn eigen dingen.

# En voor wat betreft podcastcijfers, dit wilde Tim de Gier even delen op de twitters:

# Ook heel interessant: Sheherazade, een podcast over huiselijk geweld in Iran en hoe die vrouwen de samenleving proberen te veranderen. Gemaakt door Misha Melita en Ludo Hekman. Als je het hebt over levenskunst dan zijn deze vrouwen het toonbeeld hiervan.

# Via Lieven Heeremans, deze tip:

More than 100 members of the podcasting community gathered in New York City at The New School last month for a one-day symposium on podcasting and privacy. Attendees — who included podcast producers and hosts; distribution app makers; scholars; data privacy, open technology, and law specialists; and representatives of hosting, analytics, and advertising network companies — spent the day talking about privacy in podcasting today and what the future holds.

Inclusief video’s en quote, check dat stuk (PRX op Medium).

# The New York Times heeft Audm gekocht. Audm is een app die longreads als gesproken audio aanbiedt. De app bundelt diverse publicaties zoals The New York Times, The New Yorker en The Atlantic. Doet me een piepklein beetje denken aan hoe Bendle dat ook doet, maar daarentegen richt Audm zich puur op audio.

# Erg leuk: Gijs Groeteman die vanonder de hoogslaper van zijn dochter met Kees van Kooten belt. Kees vertelt over de haikoots (Koots’ haiku’s) die hij schrijft en waarvan er nu 575 gebundeld zijn in een boek. Heel tof is het fragment waarin hij spijt betuigt over zijn militaire diensttijd. Snap ik, daarom ben ik ook zo trots op mijn status Erkende Gewetensbezwaren. Ben en blijf ik voor altijd een dienstweigeraar.

# Ira Glass zat van de week in zijn kledingkast:

# Opnemen op afstand? Het Podcastnetwerk maakte dit super handige overzicht.

# Aan dat lijstje kunnen we ook Cleanfeed toevoegen, wat lijkt op Zencastr. Die twee zou iemand eens A/B moeten testen.

# Anchor kondigde Record With Friends 2.0 aan. De tegenpartij hoeft er geen Anchor-account voor te hebben. Slim!

# Google Podcasts is nu ook beschikbaar voor iOS. Ik vind het helemaal niets. Er zit geen OPML import of export mogelijkheid in. Je bent wat mij betreft af als open protocollen niet ondersteunt.

Tot zover, hou je veilig, de mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.