Mijn ambitie

De #WOT gaat vandaag over ambitie.

Mijn ambitie is om als componist en sound designer veel en mooi werk af te leveren. Hoewel ik me zeer op audio en muziek richt komen er vaak professionele vragen voorbij voor andere werkzaamheden. Met name op het gebied van internet. Ik zie dat ook veel om me heen gebeuren. Voor je het weet mag je ergens iets komen vertellen over sociale media bijvoorbeeld.

“Jij bent gewoon heel makkelijk om ergens ja op te zeggen omdat je denkt dat je het wel kan”, zei een vriend laatst tegen mij. Het klopt, ik ben echt een manusjevan alles, maar dat wil nog niet zeggen dat ik ook alles moet doen. Vaak houdt het je weg van je eigenlijke werk. Terugkijkend heb ik vaak van die momenten. Dan denk ik: leuk, maar het is geen muziekmaken.

Toen ik een poos geleden met video-editor AndrĂ© Bijma in zijn studio zat te werken, besefte ik weer hoe geweldig het is om samen te werken met iemand waarmee het artistiek klikt en dat je dat samen in de studio kunt beleven. Heel vaak heb ik onwaarschijnlijke momenten in de studio meegemaakt. Bijvoorbeeld met die vriend die op bezoek was. Hij heeft zijn leven niets anders gedaan dan in een studio werken, zijn eigen Gooi & Vecht Studio. Ik lees het ook in het boek van Ken Scott ‘Abbey Road to Ziggy Stardust’ waarin hij beschrijft hoe het was om als technicus het White Album van de Beatles op te nemen. Ik kan me er heel veel bij voorstellen. Dat kun je nauwelijks nog werken noemen, dat is grotendeels gruwelijk genieten. Dat is met kippenvel op de armen zitten. De ogen worden soms nat. De emoties schieten door de ruimte.

“Zie je wel, daarom moet je een studio hebben”, vulde die vriend aan. En weer had ‘ie gelijk. Niet alleen hij is ervan overtuigd dat ik een studio op zolder moet gaan bouwen, ook mijn vriendin en vrienden hebben er afgelopen tijd bij mij op aangedrongen. Ik moet dat moet volgens hun gaan doen. En wel zo snel mogelijk ook. En ze hebben gelijk. Jarenlang kon ik met mijn laptop overal opnemen, ik had genoeg aan een kleine edit-set. Maar die tijd is voorbij, de plannen zijn gemaakt: er komt een ruimte waar ik me kan terugtrekken. Met een geluidsdichte ruimte voor een drumstel. Mijn studio.

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts (montage, sound design, muziekcompositie, regie)

12 reacties

  1. Had je nog geen eigen studio??? ;-) Denk dat Karin de gezelligheid in de huiskamer zal gaan missen. Uit ervaring weer ik dat als manzijnde altijd in de studio zat tot diep in de nacht.

  2. @Arthur en @madbello: ik geniet soms ook enorm van de stilte. ;-) bovendien heeft marco tot op heden erg vaak zijn hoofdtelefoon op, of zit hij in een provisorisch kantoortje. denk dat het heel belangrijk is, nu de ruimte er ook is, om daar optimaal gebruik van te maken. die studio bouwen is niet alleen leuk om muziek in te maken, het is ook een goede investering voor zijn toekomst. en dat steun ik 100%

  3. @Karin R.: je zal hem gaan missen, let op mijn woorden ;-) maar een studio bouwen en inrichten is super leuk en tegenwoordig best betaalbaar in vergelijking met 20 jaar geleden. Wat handig is een direct intercom systeem met beneden, het liefst met videocam, echt! :-)

  4. Mooi! Waard om met passie uit te voeren… En dus waar te maken. Jou een heel klein beetje kennende gaat dat zeker lukken! Succes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.